Социалдемократи ще сформират Нова европейска левица през септември
Социалдемократи ще сформират Нова европейска левица през септември / снимка: БГНЕС, архив

На Национален форум, който ще се състои на 28 септември в София, ще бъде сформирана Нова европейска левица, обяви проф. Чавдар Николов на конференция, разглеждаща необходимостта от ново ляво движение.

По думите на проф. Николов, който е и председател на Инициативния комитет за създаване на Нова европейска левица, в момента в България няма реално действаща левица и партиите до една са се струпали в дясното пространство. "БСП напомня на онзи стар виц, в който колата дава ляв мигач, но завива надясно", пошегува се той.

Според него през всички свои мандати БСП е водила дясно-либерална и проолигархична политика. Той припомни, че под ръководството на сегашния си лидер Сергей Станишев, БСП е наложила плоския данък, раздала е на безценица половин милион декара земи и гори и е допуснала монополизиране на повечето сектори на икономиката.

Д-р Радослав Радославов от партия "Българска социалдемокрация" каза, че въпросът не е дали да има нова лява партия, а кога тя ще бъде създадена. Според него проблемът със сега съществуващата левица е, че тя е изгубила битката на терена на морала. Радославов посочи, че бъдещата левица би трябвало да е нова като програма и идейни ценности, като организационен строеж, като социален състав, като прилагане на политики, като отношение към наемния труд и социално отговорния капитал. Новата левица трябва да е с политически европейски манталитет. По думите му в състава на една левица влизат три компонента: социалдемокрация, екологични движения и граждански сдружения и алтернативни леви формации.

През последните 25 г. у нас не е имало истински лява партия, заяви Александър Томов, цитиран от БТА. Той посочи, че от 3200 предприятия, наследени от комунизма, в страната ни сега са останали около 200. Това не може да е резултат от лява политика, отбеляза Томов. С дясно-либералната политика на управляващите България е вкарана в периферията на Европа. Той посочи, че политическият резултат от липсваща социалдемокрация у нас се изразява в крайната бедност на населението. Според него за да се преодолее икономическата пропаст между България и останалите европейски страни, трябва да се въведе единна минимална европейска заплата. От новото ляво движение призоваха всички, които не приемат дяснолибералната и непоследователна политика на БСП, да се присъединят към него. Бъдещата алтернативна левица обеща да насочи силите си за възраждане на българската индустрия и постепенно реалистично вдигане на доходите при запазване на финансовата стабилност в страната.