Собствениците на срутената сграда може да не получат обезщетение
Собствениците на срутената сграда може да не получат обезщетение / netinfo

„В момента чакаме резултатите от следствието и, ако то докаже, че сградата се е срутила заради човешка грешка, собствениците няма да получат никакво обезщетение”, заяви в предаването ”Портфейл” на Дарик Асен Христов, председател на надзорния съвет на Евроинс - дружеството, застраховало срутилата се сграда.

Застраховката е на стойност 1 300 000 лева и е направена от настоящите собственици. При този случай не е сключена застраховка „Отговорност към трети лица”. Ако тя беше сключена, Евроинс щеше да изплати обезщетения на семействата на загиналите и щяха да се покрият разходите по срутването, допълни Христов и обясни:

„В България не е особено популярна. Всеки смята, че на него такова нещо не може да му се случи, но на Запад това си е една от задължителните застраховки. И аз се надявам, че е крайно време и в България имуществените застраховки и отговорността към трети лица, дори и на Имуществени застраховки да станат задължителни. Тъй като всички тези наводнения, всички тези събития, които се случват в България, непрекъснато предизвикват имуществени щети. А на този етап, ако това се беше случило това лято при тези наводнения и миналата година, ако хората имаха задължителни имуществени застраховки (те вървят от 23 до 200 лева), нямаше държавата да изплаща такива щети от фонда „Бедствия и аварии”. Дори в момента нямаше да обсъждаме точно какво се е случило и кой ще покрие разходите по сградата – Общината, или виновникът, или който и да е”.