Соботка: Бъдете активни при формиране на политиките на ЕС
Соботка: Бъдете активни при формиране на политиките на ЕС / netinfo

България да не се концентрира в разработването на проекти за усвояването на средства от фондовете на ЕС – това посъветва българските депутати председателят на Чешкия сенат Пршемисъл Соботка, който е на официално посещение в страната ни по покана на българския си колега Георги Пирински.

Председателят на Сената на парламента на Чешката Република сподели с българските народни представители някои изводи от тригодишния опит на страната си като член на Европейския съюз. Той призова България активно да участва във формирането на основните политики на общността и не само да се старае да изпълнява директивите.

По думите на Соботка двустранните отношения не трябва да се изгубят заради това че и България, и Чехия са в Европейския съюз, а да се задълбочават. Той припомни, че Чешкият сенат първи е ратифицирал Договора за присъединяването ни.

Гостът изрази резерви към идеята българските медици в Либия да бъдат издигнати за евродепутати, защото по думите му те са на територията на друга държава и не е ясно как от там биха изпълнявали тези функции. Според него обаче въпросът за съдбата на нашите сънародници трябва да бъде в центъра на вниманието в световен мащаб.