СО избягва решаването на проблема с „Топлофикация”
СО избягва решаването на проблема с „Топлофикация” / netinfo

Столичният кмет Бойко Борисов иска еднолично да се разпорежда с „Топлофикация-София и заради това се бави раздържавяването на дружеството, смята председателят на софийската организация на БСП и бивш енергиен министър Румен Овчаров. Той и червени общински съветници запознаха ръководство на партията с проблемите в управлението на София.

Румен Овчаров предложи Бойко Борисов да не чака да стане премиер, а още от сега да увеличи общинския дял в дружеството, за сметка на неизразходваните пари от общинския бюджет и така да се изплатят дълговете към „Булгаргаз”: Кметът има ясна перспектива за „Топлофикация” като си представя как след година ще спечели парламентарните избори и като премиер ще бъде собственик на държавния дял, а като кмет и ръководител на най-голямата група съветници в Столична община ще бъде ръководител на общинския дял и тогава ще може с лека ръка да реши какво и как да се случва. Бих му предложил вариант това да направи още сега, като за сметка на тези два бюджетни излишъка, изразходвани средства в столичния бюджет, просто да увеличи капитала на общината в дружеството, чрез който то да изплати задълженията си към „Булгаргаз”, Столична община да стане почти единствен собственик на капитала на дружеството и още сега да може да решава проблемите му така, както иска да ги решава след една година. Няма защо да оставяме столичани още една година да се чудят какво да правят и да решават въпроса дали да се отопляват с бойлер или не, ще имат ли парно или няма да имат.

За проблемите в „Топлофикация” червени общински съветници ще искат среща с министър Петър Димитров. По думите на Жельо Бойчев Столична община бяга от вземането на решения по кризата в дружеството.