Снимки и подробности около атентата срещу Алексей Петров
Снимки и подробности около атентата срещу Алексей Петров / снимки: БГНЕС

С „изключителен професионализъм" и „перфектна организация" било извършен нападението срещу бившата барета Алексей Петров. Това заявиха на специална пресконференция представителите на МВР и прокуратурата, които отново се похвалиха с отлична съвместна работа при залавянето на поръчителя на стрелбата. Въпреки, че атентатът срещу бронирания автомобил на Петров, беше неуспешен, според разследващите той се отличавал с невиждана в последните 20 години подготовка.

Атентатът срещу Алексей Петров бил планиран още от пролетта на 2014 г. От около месец разследващите са знаели имената на „професионалистите", които са отговорни за атаката срещу бившата барета, но запазили информацията в пълна тайна до снощи, когато съдът остави сочения за поръчител украинец Роман Логвиненко за постоянно в ареста.

Интерпол издирва трима украинци за атентата срещу Алексей Петров

Снимки и подробности около атентата срещу Алексей Петров
netinfo

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обясни още за случая:

"Обвиняемите са проявили изключителен професионализъм. Аз лично, въпреки че работя вече повече от 20 години, не съм срещал по-перфектна, по-професионална, без никаква емоция изпълнена задача, която са си били поставили, а именно - умъртвяване на жертвата", каза Сарафов.

В крайна сметка до „умъртвяване на жертвата" не се стига. Въпреки професионалната организация на стрелбата с гранатомети, извършена според Сарафов от килъри със специална военна подготовка, нито Петров, нито някой от охранителите му, пътуващи в автомобила с него, пострадаха. Това според заместник-главния прокурор, обаче е абсолютна случайност:

"Както Алексей Петров, така и неговият шофьор, не са мъртви и са се спасили само и единствено, благодарение на техния късмет. Тези гранатомети са подготвени да взривяват танкове, така че професионализмът, методите на следене, проучване и оръжието, което е подбрано, говорят за изключителен професионализъм от страна на обвиняемите", каза още той.

Второ неуспешно покушение срещу Алексей Петров

Снимки и подробности около атентата срещу Алексей Петров
netinfo

Към момента прокуратурата е повдигнала обвинения на четирима души за стрелбата срещу бившия сътрудник на ДАНС. Това са украинските граждани Артьом Темпинский, Максим Чорний и Йевен Балков, които към момента все още са в неизвестност и са обявени за издирване от Интерпол. Четвъртият обвинен и сочен за организатор на групата, извършила опита за покушението, е задържаният Роман Логвиненко - също украинец, но с българско гражданство и адрес в Пловдив.

Причината за нападението срещу Петров все още не е известна. Разследващите увериха обаче, че са се „ориентирали" в това какъв е мотивът, но засега щели да го запазят в тайна. И въпреки че нито един от предишните случаи на стрелба с РПГ от 1989 г. насам не е разкрит, според Борислав Сарафов развитието по казуса с Алексей Петров било сигнал към европейските ни партньори, че довеждаме до успешен край разкриването на „такива знакови престъпления и покушения".

Снимки и подробности около атентата срещу Алексей Петров
netinfo