Снимането без разрешение няма да е престъпление според проекта за нов НК
Снимането без разрешение няма да е престъпление според проекта за нов НК / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Правителството прие проекта за нов Наказателен кодекс
69477
Правителството прие проекта за нов Наказателен кодекс
  • Правителството прие проекта за нов Наказателен кодекс

Непозволеното фотографиране или записване не е престъпление, а наказанията за престъпления срещу животни се запазват в досегашния си вид - това става ясно от последния вариант на проект на Наказателния кодекс, одобрен на днешното заседание на правителството. Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова обяви, че са възможни и други компромиси, освен досега направените, стига обществото да ги поиска. Тя категорично отхвърли твърдението, че законопроектът е бил приет набързо, и подчерта наличието на приемственост в това отношение с предишните управляващи.

Заради големия обществен интерес към снимането на политици престъплението, свързано с непозволеното фотографиране и записване, отпада. Наказанията за престъпления срещу животни няма да бъдат намалени. Въпреки критиките от страната на бизнеса срещу криминализирането на умишленото неплащане на осигуровки, то се запазва, обясни вицепремиерът Зинаида Златанова.

„Престъплението е само умишлено, тоест трябва да има умисъл, за да имаме този състав, а няма как да бъде извършено по непредпазливост. Така че да са спокойни всички добросъвестни работодатели, които се отнасят добросъвестно към осигурителния режим", обясни вицепремиерът.

Златанова аргументира бързото одобряване на новия Наказателен кодекс:

„Ако бяхме забавили с шест месеца проекта, който повечето юристи оценяват като добър и своевременен, щяхме да имаме критики, че правителството се е провалило, че министърът се е провалил с изпълнението по препоръка на Европейската комисия", допълни Златанова.

Новият кодекс предвижда още всеки опит за налагане на цензура в медиите да се наказва с глоба или пробация, както и нов вид наказание за чужденците, които не са граждани на Европейския съюз - тези, които са изтърпели наказание лишаване от свобода, няма да имат право да преминават и пребивават у нас за срок от 3 до 10 години.