Шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция, да не предприемат резки маневри и да не използват аварийните ленти по автомагистралните участъци за по-бързо придвижване, съветват от Агенция "Пътна инфраструктура".

Движението в Централна и Северна България е затруднено от сняг и поледици. Усложнена е обстановката около Велико Търново, Разград, Русе. Трафикът е интензивен, на места има частични задръствания. Снеговалеж има и по проходите Шипка и Хаинбоаз. На места снежната покривка дори е е 12 см. Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - и мъгливо. След обяд в Централна Южна България ще продължи да превалява дъжд, но до вечерта навсякъде валежите ще спрат. Ще духа до умерен север-северозападен вятър, в югоизточните райони - от север-североизток и там временно ще се усилва. Дневните температури ще са без съществен ход и максималните ще са между 2 и 7 градуса, в София - около 4 градуса. Атмосферното налягане значително ще се повиши и вечерта ще е малко по-високо от средното за месеца.

Сняг вали на проходите „Шипка“ и „Хаинбоаз“

зима сняг пътища
АПИ

Близо 250 машини обработват настилките в районите със снеговалеж, за да се осигури безопасно пътуване по републиканските пътища. Обработката на настилките продължава, особено по усойните места и съоръженията, където има предпоставки за хлъзгавост и заледяване.

Екипите на пътноподдържащите фирми следят метеорологичните прогнози и предприемат необходимите действия за обработка на трасетата, за да се осигури проходимостта на пътищата.

Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър, снегонавяванията и слаба видимост, е възможно трафикът да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

зима сняг пътища
АПИ

зима сняг пътища
АПИ

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

зима сняг пътища
АПИ