/ iStock/Getty Images
В София тази нощ поради непрекъснатия снеговалеж са направени няколко обработки със смеси срещу заледяване. Фирмите, ангажирани със зимното почистване на града, са извършвали както разпръскване на смеси, така и снегопочистване. Обработени са улици и булеварди, по които се движи градския транспорт, стръмни пътни участъци, мостови съоръжения, както и общинската пътна мрежа, Южната дъга на Околовръстен път и „Самоковско шосе“. На терен работят 128 снегопочистващи машини.

Към този час продължават обработките по основни и някои вътрешно-квартални улици в райони, като „Кремиковци“, „Връбница“, „Лозенец“, „Овча купел“, „Студентски“, “Красно село“.

Започна почистване и на подходите към пешеходните подлези, метростанции и спирки на градския транспорт.

„От контрола, който лично упражних, видях, че голяма част от спирките се почистват. След като се обработят и подходите към подлезите, ще се пристъпи към почистване и на тротоарите”, заяви пред медиите директорът на Столичния инспекторат Ивайло Иванов.



В Природен парк „Витоша“ се извършва опесъчаване и почистване на сняг по планинските пътища: „Драгалевци – Алеко“ и „Бояна – Златните мостове“.

„В момента се затваря пътя към природен парк „Витоша”, за да бъде почистен. Там снежната покривка е около 40 сантиметра. В района няма право да се използват реагенти, затова когато снегът бъде избутан , пътят ще бъде отворен”, допълни Иванов.

Към момента градският транспорт се движи навсякъде по обичайните си маршрути.

Контролът на дейностите по снегопочистването се извършва от екипи на Столичен инспекторат.

От Столична община напомнят и молят водачите на автомобили да използват превозните си средства, оборудвани за движение при зимни условия и да шофират внимателно, спазвайки дистанция и със съобразена скорост