Снежна блокада почти в цялата страна
Снежна блокада почти в цялата страна / снимки: DarikNews, Sofia Photo Agency
Главен инспектор Красимир Костов от "КАТ – Пътна полиция”
25850
Главен инспектор Красимир Костов от "КАТ – Пътна полиция”
  • Главен инспектор Красимир Костов от "КАТ – Пътна полиция”

Силен сняг продължава да вали в София. Натрупаната снежна покривка е над 30 см. На места са се образували навявания. Почистени са само някои от основните големи булеварди в столицата. Заснежени са тротоарите и спирките на градския транспорт. Заради натрупаната нова снежна покривка движението по тротоарите е затруднено. Автомобилите се придвижват бавно поради опасност от пързаляне. Заради силния снеговалеж видимостта е намалена.

От Столична община съобщават, че фирмите, ангажирани със снегопочистването, са работили през цялата нощ с цялата си налична техника и ще продължат да работят и през деня. Градският транспорт се движи при зимни условия. От Общината напомнят на водачите на моторни превозни средства да излизат на пътя с добре оборудвани за зимата автомобили и да спират само на разрешените за това места, както и напомнят на всички собственици и наематели, че трябва да почистят прилежащите им тротоарни площи от сняг. По настояване на кмета на София Йорданка Фандъкова е затворено движението за тежкотоварни автомобили по пътя Перник - София.

Столичната община има готовност при необходимост да създаде организация, заедно с Пътна полиция, за затварянето на центъра на София, за да може да бъде почистен от натрупания сняг, съобщи началникът на Столичния инспекторат Веска Георгиева.

Няма отменени полети от летище София, съобщиха от аеропорта. Самолетите излитат с час-два закъснение заради почистването на пистата и обледеняване на машините.

Без ток са 18 населени места в страната заради обилния снеговалеж. В област Търговище без електричество са 7 населени места, в Смолян - 7, в Разград - 4. От службата отбелязаха, че броят им непрекъснато се променя, тъй като възникват нови аварии, а на някои места се отстраняват. Получени са над 30 сигнала на закъсали автомобили.

Сняг вали почти в цялата страна с изключение на районите на Бургас и Хасково, където валежите са от дъжд. На много места снежната покривка е над 45 см, най-голяма е снежната покривка в Свищов - 57 см, в Ловеч е 40 см, в Плевен - 33 см, Лом - 30 см, Кнежа - 24 см, Враца - 22 см, Велико Търново - 17 см. 23 закъсали по пътищата автомобили са изтеглени от екипи на "Гражданска защита" през изминалата нощ. Най-много сигнали за закъсали моторни превозни средства се получават от Русенска област.

Затворен за движение е пътят Русе - Разград и отсечката между селата Пиргово и Мечка, съобщиха за Дарик от Пътно управление. Забранено е движението на товарни автомобили по всички републикански пътища в областта. Все още не се пропускат товарни автомобили с тегло над 3,5 тона през ГКПП-Гюргево. Забраната важи до 20 часа тази вечер. През Дунав мост е разрешено преминаването на леки автомобили и в двете посоки. Поради усложнената зимна обстановка трафикът през граничния пункт е намалял. От полицията препоръчват на български и румънски водачи да не предприемат пътувания в това направление.

Бедстено положение е обявено в общините Сливо поле, Иваново, Две могили и Борово. Забранено е движението не тежкотоварни автомобили над 3,5 тона в цялата Русенска област. В следващите два дни ще бъдат затворени само средищните училища в община Русе.

Няма населени места без ток и вода, съобщи за Дарик директорът на отдел "Управление при кризи" Спасимир Димитров. Учебните занятия не са прекъснати. Автобусите и тролеите се движат с голямо закъснение. Повечето русенци стигнаха пеша до работните си места. Из целия град има закъсали леки автомобили. Половин метър достигна снежната покривка в града. За последното денонощие са се натрупали нови 16 см сняг. Валежите са достигнали 18,5 л/кв.м само за 24 часа. 

Трудно проходими са пътищата от републиканската мрежа, съобщават от областното Пътно управление в Добрич. Духа силен вятър, който образува снегонавявания. 24 машини на пътноподдържащата фирма почистват основните пътни направления - от Добрич към Варна, Балчик, Албена, Силистра, ГКПП - Йовково и Балчик - Каварна - Шабла - границата с Румъния. В момента няма затворени за движение отсечки. ОПУ-Добрич апелира да не се пътува, ако не се налага. Шофьорите да спазват изискванията за пътуване при тежки зимни условия, като съобразяват скоростта и дистанцията. Тежкотоварните автомобили трябва да се движат без ремаркета и полуремаркета. Ще има проблеми с водоподаването в Добрич, възможно е водата да спре в целия град, информират от ВиК.

Снежна блокада почти в цялата страна
netinfo

Усложнена е обстановката в Разградско, съобщиха от Областно пътно управление. Официално затворени участъци в региона няма, но на практика третокласните шосета, без Разград - Попово, са непроходими, а по второкласните, без Кубрат - Тутракан, движението е затруднено. На изхода на Разград към Русе е поставен пост, който предупреждава водачите, че пътят Разград - Русе на територията на област Русе е затворен. За цялата Разградска област е въведено изискване за движение с вериги, както и забраната за движение на автомобили с ремаркета и полуремаркета. Разчистването на пътищата продължава, през нощта е имало 9 инцидента със закъсали автомобили, съобщи дежурният в Областно пътно управление.

Въведено е ограничение на движението през Ришки проход, съобщиха за Дарик от Областно пътно управление. Товарните автомобили трябва да се движат задължително с вериги, без ремаркета и полуремаркета. Няма затворени пътища в областта, но пътната обстановка е много тежка, заяви дежурният в Областно пътно управление. От там съветват шофьорите да не тръгват на път, ако не е наложително. В северната част на област Шумен пътната обстановка е най-тежка, там има и навявания от сняг, допълват от пътното управление. Автобуси не пътуват по направленията Русе, Добрич и Силистра. Заради навявания не са тръгнали и рейсове по линиите Каолиново - Хитрино и Велино - Калино, съобщиха от шуменската Автогара. 33 машини, работят по почистването на републиканските пътища в Шуменско. Снежната покривка в областта е от 20 до 40 см. Снеговалежът ще продължи през целия ден, съобщават от шуменската Хидрометеорологична обсерватория.

Пътищата в област Сливен са проходими при зимни условия, но на много места платната са заледени и заснежени. Пътищата се почистват и опесъчават, но в планинските участъци има обилен снеговалеж, съобщиха от Пътно поддържане. По пътищата Сливен - Ичера и Сливен - Стара река автомобилите трябва да бъдат с вериги, забранено е движението на камиони над 10 тона, както и с ремаркета и полуремаркета. Котленският проход не е затворен, но веригите също са задължителни по пътя Петолъчката - Котел - Омуртаг, където има обилен снеговалеж. Пътищата от републиканската пътна мрежа в равнинната част са предимно чисти, но има много заледявания, особено около мостовете и други усойни участъци. Те също се опесъчават.

Тази сутрин всички автобуси са потеглили от ямболските автогари по разписание. Изключение са рейсовете за Шумен, Русе и Бургас, през Грудово, които не са тръгнали заради непроходимост от снеговалежите по маршрутите им. Очаква се, ако се получи силно заледяване, да спрат и колите, пътуващи Ямбол - Сливен и от Ямбол в посока Калчево и Челник. 10-12 села в Ямболска област са без вода, съобщи дежурният диспечер на "Водоснабдяване и канализация". Силният вятър е прекъсвал тока и съответно помпите се изключили. Екипи от предприятието още от сутринта са започнали възстановителни дейности. Сред селата, останали без ток и вода, са Златаре, Гълъбинци, Ханово, Окоп, Кабиле.

Всички товарни автомобили трябва да се движат с вериги на територията на област Велико Търново, съобщиха от Областното пътно управление. Новата снежна покривка е от 15 до 50 см. Силен вятър духа в общините Свищов, Плевен и в стражишкото село Камен. Заради обилен снеговалеж и навявания затворени за движение са пътищата: Царевец - Козловец, Царевец - Совата, Павликени - Караисен, Стефан Стамболово - Обединение и Дебелец - Средни колиби.

Снежна блокада почти в цялата страна
netinfo

В цяла Варненска област има заледени пътни участъци. Всички отсечки са отворени за движение и проходими при зимни условия, съобщиха за Дарик от Пътно управление. След последния снеговалеж по високите и открити места са възможни навявания. Такива има в участъка Кичево - Баир Баши. Повече от 40 камиона лугират и опесъчават настилките.

Сняг продължава да вали в Пловдив и региона. Снежната покривка е от 20 до 60 см. Близо 60 снегорина са почиствали основни пътни артерии, улици и булеварди. Заради непочистени улици има пълен хаос в градския транспорта. Автобуси в града се движат, но не по разписание. 6 населени места в Пловдивска област са без  ток, други 6 са без вода. 9 учебни заведения в Първомайско са преустановили учебните занятия заради непроходимите пътища.

Затруднено е движението на автомобили по централните улици и кръстовища на Пазарджик и Смолян, както и по входовете и изходите на населените места. Пътните настилки са заснежени, заледени и частично опесъчени. Водачите се движат с минимална скорост и това предизвиква задръствания по всички главни пътни артерии. Почти всички пешеходци се движат в края на пътните платна заради непроходимите тротоари, където заради натрупания от снегопочистващите машини сняг снежната покривка е между 20 см и 30 см.

От "Гражданска защита" съобщиха, че джип е паднал в реката, западно от село Поповица, а водачът му е загинал на място. Тежка е била нощта за дежурните екипи, които са вдигали паднали дървета в Пловдив и влачили закъсали автомобил в село Скутаре.

135 тона луга, 112 тона пясък и 112 тона сол са използвали от "Нелсен чистота" в събота срещу неделя за почистването на Стара Загора. В неделя вечерта са изразходвани близо 150 тона пясък и 150 тона сол. В централната градска част и по тротоарите се разхвърля специалeн препарат "Айс Мелт". На изчерпване са запасите от пясък, сол и луга, но новите количества са поръчани и ще бъдат доставени. Към 8,00 часа без електроснабдяване са селата Старозагорски минерални бани, Лозен, Сладък кладенец, Елхово, Арнаутито, Остра могила, Ловец, Казанка, Сулица, Михайлово, Воденичарово, Борово, информира началникът на отдел "Опазване на обществения ред и чистота " в Общината Валентин Колев. Без електричество е Трето основно училище в Стара Загора . Проблеми има в пробиването на снегонавяванията и преспите в селата Пъстрово, Сладък кладенец, Елхово, Лозен, Сулица, Старозагорски бани, Оряховица, Братя Кунчеви, Румъня. При изключителни затруднения и със закъснение се движат колите на фирма "Тролейбусни превози".

Всички превозни средства е желателно да се движат с вериги през прохода Шипка, съобщават от Областно пътно управление. 45 см е снежната покривка там, а температурата на върха е минус 14 градуса. Навсякъде в Габровска област пътищата са заснежени, но се почистват и опесъчават. На някои места видимостта е намалена. Снежната покривка в Габрово е 20 см. Общо 40 машини почистват пътните артерии в областта.

Снежна блокада почти в цялата страна
netinfo

Пътят между Хасково и Кърджали вече е проходим, съобщиха за Дарик от Областно пътно управление. Причина за временното затваряне бяха два закъсали тира, шофьорите им тръгнали на път без вериги. Още повече, че по пътя от с. Черноочене до входа на Кърджали е забранено движението на големи товарни автомобили, припомниха от пътното. Няма населени места без ток и вода, съобщиха от Гражданска защита. Екипи на "Гражданска защита" отстраняват паднали дървета и клони. Най-много сняг има в общините Хасково, Димитровград и Минерални бани. Снежната покривка е между 30 и 50 см.  

10 училища в Хасковска област не отвориха врати, съобщиха от Регионалният инспекторат по образованието. 3 от тях са в община Стамболово, 3 в Минерални бани, останалите 4 са в селата Долно Големанци, Войводово, Конуш и Книжовник. Причината е ограниченият достъп до повечето от тях, както и прекъснатото електрозахранване заради натрупалия сняг. Няма информация за затворено хасковско училище или часове с намалено времетраене. Пътищата в областта са проходими при зимни условия. Няма затворени участъци. По пътя Хасково - Кърджали товарните автомобили трябва да се движат с вериги и без ремаркета.

Три села от община Димитровград са без ток, а три квартала в града без вода. Причината е изгорял трафопост. Няма ситуация за обявяване на бедствено положение, съобщи зам.-кметът на Хасково Кирил Керанов. 7 снегорина и 2 самосвала почистват снега по улиците в Димитровград. Създадена е денонощна организация и на практика работата не е спирала, уверяват от фирмата, ангажирана със снегопочистването. Основните пътни артерии в града се опесъчават, а от фирмата казват, че разполагат с достатъчно количество пясък, сол и луга. На три района е разделена територията на Димитровград. В проправянето на пъртини и почистването на тротоари са от ангажирани повече хора, като от сутринта във всеки от трите района работят по над 20 души. 

Заснежени и проходими при зимни условия са пътищата в област Враца, информират от полицията. Навсякъде се чисти и опесъчава, няма затворени за движение отсечки. Няма и закъсали автомобили, които да пречат на движението. През изминалото денонощие са станали три пътно-транспортни произшествия в областта без убити и ранени, само с материални щети.

Състоянието на пътищата от републиканската мрежа в Плевенска област е усложнено поради обилния снеговалеж. Техниката не може да смогне на природните условия, каза за Дарик инж. Ивайло Денчев, директор на Областно пътно управление Плевен. Около 60 машини почистват областта. Приоритетно се работи по почистването на главен път Русе - София в отсечката Бяла - Ботевград. За сега няма затворени пътища, но са въведени ограничения за товарните автомобили с ремаркета и полуремаркета, които преминават в област Плевен, да се движат задължително с вериги. Автобусите от Пордим за Плевен не пътуват, съобщиха слушатели на Дарик. Снежната покривка там е около 40 см и на места са се появили проблеми с мобилните оператори.

33 см е снежната покривка в Плевен. Три фирми в община Плевен работят по почистването на общинските пътища. Приоритетно се обработват основните пътни артерии в града, където върви общественият транспорт. С предимство са и районите около детски заведения, училища и болници, съобщиха от общинската администрация. До момента има една затворена отсечка - Плевен -  Тученица - Кайлъка. Затруднение има и в отсечката Беглеж - Николаево, която се почиства. На разположение на снегопочистващите фирми в общината са над 40 специализирани автомобили, други 16 автомобила от техниката на Инжстрой работят по четвъртокласната пътна мрежа. До момента в общината няма населени места без ток и вода.

Шофьорите, които нямат зимни гуми, вериги или достатъчно опит, да не излизат по пътищата, заяви пред Дарик главен инспектор Красимир Костов от "КАТ - Пътна полиция".

Преваляванията от сняг в страната ще продължат, но следобед от югозапад ще започнат да спират. Силни ще са снеговалежите в Източна и най-вече в Североизточна България - около 15-20 литра на квадратен метър. Отслабване на снеговалежите там ще има през втората половина на деня. Още през предстоящата нощ вятърът ще се ориентира от север, а през деня от северозапад, слаб, в Източна България - умерен. С него ще нахлува студен въздух. Преобладаващите минимални температури ще са между минус 7 и минус 2°. В София - около минус 5°. Максималните температури ще са между минус 4 и 1° - в София около минус 2°. По Черноморието ще са все още положителни и ще вали дъжд, но по-късно през деня, с обръщането на вятъра от север-северозапад и нахлуването на студен въздух, дъждът ще преминава в сняг. Привечер температурите ще са вече отрицателни - до минус 4, минус 2°. Температурата на морската вода е 3 - 4°.