Смъртността в българските болници е сред най-високите в ЕС
Смъртността в българските болници е сред най-високите в ЕС / снимка: Sofia Photo Agency

В българските болници смъртността е една от най- високите в страните от Европейския съюз, сочи доклад на институт „Отворено общество". Същевременно България има с почти две трети повече болнични легла от Великобритания, Италия и Холандия . Според доклада трябва незабавно да се пристъпи към приватизация на болниците, за да могат те да работят ефективно.

Докладът сочи, че при този темп на инвестиции в здравния сектор ще са нужни 70 години, за да се модернизират държавните и общинските болници. Само 5% от болничните легла в страната са на частни болници, обясни старши икономистът в институт „Отворено общество" Георги Ангелов.

„Държавата е едновременно собственик, в същото време тя регулира сектора и от трета страна тя го финансира. Има голям конфликт на интереси и в повечето случаи държавата като регулатор и държавата като собственик на практика не се върши нито едната от двете функции както трябва”, добави още Георги Ангелов.

Ангелов даде пример с Австрия, където услугите в частните болници са по-евтини, отколкото в държавните. От института са направила анкета сред населението. 50% от запитаните са отговорили, че сегашните здравни услуги в България са по- лоши от тези, които са получавали преди 5 години.