Смяната на ръководството на „Пирогов” не било мотивирано
Смяната на ръководството на „Пирогов” не било мотивирано / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Смяната на ръководството на „Пирогов” не било мотивирано
74246
Смяната на ръководството на „Пирогов” не било мотивирано
  • Смяната на ръководството на „Пирогов” не било мотивирано

Служебният министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков е подписал протоколи за прекратяване на процедурите по отстраняването от длъжност на директорите на „Пирогов”, Университетска болница „Георги Странски” в Плевен и Онкологията в София. След отмяната на решението на бившия здравен министър Таня Андреева служителите на „Пирогов” излязоха пред болницата, в знак на благодарност към д-р Ненков за бързата и адекватна реакция. Те поискаха и смяна на настоящия борд на директорите.

По-рано днес Медицинският съвет на „Пирогов” настоя за отмяна на решението на бившия здравен министър за смяна на директора проф. Стоян Миланов. Доц. Диян Енчев коментира, че решението за смяна на ръководството на болницата е немотивирано и е изненада за всички.

„Има наше решение на медицинския съвет, което е обосновано ясно и точно, което визира поведението на бившия министър д-р Таня Андреева и на нашия нов борд, който е назначен, с което ние сме абсолютно несъгласни. В крайна сметка мисля, че ще има хепиенд вече, защото всичко е решено от министъра - отменена е тази заповед на бившия министър Таня Андреева. Цялото това решение е изненада за всички. Най-важното е, че цялото това няма аргументи и мотиви да бъде сменено настоящото ръководство на болницата, т.е. изпълнителният директор”, обясни д-р Енчев.

Той благодари на здравния министър за бързата реакция и изрази надежда, че ще има също толкова бързи действия и по отношение на второто искане на служителите в „Пирогов”, а именно смяна на борда на директорите, заради задкулисното уволнение на директора на болницата.

„Второто ни искане, което е изключително важно, е да се промени състава на съвета на директорите и борда на директорите на „Пирогов”. Този борд е нов, той е създаден на 23 или 26 юли, когато са се събрали. Това, което те направиха зад гърба ни, без да ни информират, без да ни предупредят, е изключително непочтено”, коментира още той.

„Аз смятам, че няма да се стигне до протести, тъй като новия министър реагира толкова бързо на първото ни искане, надявам се другата седмица ще реагира и на второто”, заяви д-р Диян Енчев.

Служителите поискаха и довършване на ревизията на болницата, започнала при здравния министър на ГЕРБ Десислава Атанасова, от която все още няма резултати.