Високи са сметките за парно в началото на отоплителния сезон в София, съобщи NOVA. А от столичната „Топлофикация” отчитат драстично повишение на консумацията през ноември. Скокът е с около 29 %  в сравнение с ноември през миналата година. Основен фактор според тях  за разликата e по-студеното време в сравнение същия месец през 2019-та, но и преминаването на работа от домашна среда, както електронното обучение за учениците.

Застудяването тази година път е започнало още през октомври, а оттам и отоплителният сезон стартирал с 5 дни по-рано от миналата година. 
За енергийния експерт Васил Начев има и друго обяснение за по-високите сметки.

„Ново пресмятане, което КЕВР прие - веднъж годишно да бъде сменяна цената на парното. Тъй като съгласно новия договор на „Булгаргаз”, те подават различна цена, но за да няма колебания и хората да са по-сигурни, едва на края на годината ще има уравновиловка. Тези, които са в плюс, ще им бъде върнато, а тези, които са в минус, ще доплатят”, обясни Васил Начев.

А заради  по-продължителното стоене вкъщи в пандемията Начев е категоричен, че не само сметките за парно са набъбнали, но и тези  на алтернативно отопление - ток или газ.

„Спестяваме от транспортни разходи, стоейки си вкъщи, но пък плащаме повече за топлоенергия”, обясни Васил Начев.