Смените на жълтите министри били слух
Смените на жълтите министри били слух / netinfo

Трима жълти министри ще бъдат помолени от своя лидер Симеон Сакскобургготски да се оттеглят от кабинета. Това научи bTV от източници, близки до НДСВ. Телевизията разполага с документ, който съдържа имената на тримата, плюс още 15 заместник-министри, които също си отиват от кабинета.

Документът е част от стратегията на Сакскобургготски за възраждане на НДСВ и достойното представяне на партията на редовните парламентарни избори догодина.

Министрите на образованието Даниел Вълчев, на отбраната Веселин Близнаков и на държавната администрация Николай Василев ще напуснат постовете си по искане на Симеон Сакскобурготски. За техни приемници се спрягат - Нина Чилова за министър на образованието и Антон Станков за министър на отбраната. Другите двама министри от квотата на НДСВ - Гергана Грънчарова и Миглена Тачева засега запазват постовете си.

„Слухове не коментирам. Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски винаги е казвал, че смените в кабинета са в правомощията на министър-председателя”. Това заяви за Дарик прессекретарят на Сакскобургготски Цветелина Узунова, по повод неофициалната информация за рокади в правителството.

Няма официални предложения за промени в кабинета, коментираха от правителствения пресцентър. Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски отсъства от страната и Съветът на коалицията ще се събере едва след завръщането му.

Пред Дарик министърът на отбраната Веселин Близнаков обяви, че няма проблем да подаде оставка, когато партията реши това. Министърът обяви, че досега никой не е разговарял с него по този въпрос. Близнаков добави, че когато е поел поста, е бил с разбирането, че е временно на тази длъжност. Ако се налага тази промяна, винаги ще се намерят достойно хора, каза още той.

Близнаков заяви това пред журналисти в Боровец, където представи приоритетите пред Министерството на отбраната за тази година. По време на вечерята, докато началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков представяше задачите пред неговото ведомство, сред журналистите се разчу за новината за смените. Веселин Близнаков изглеждаше видимо изненадан, но не и притеснен.

Инсинуация и провокация нарече информацията за смяна на жълти министри зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев за Дарик радио. Той бе категоричен, че не съществува такъв документ, в който лидерът на жълтата партия Симеон Сакскобургготски да е набелязал за смяна членове на правителството. По думите му не е изключено да става въпрос за „партенка”, пусната от довчерашните съпартийци на НДСВ и последващи учредители на Парламентарната група на Българска нова демокрация.