Служителите в затворите искат мораториум за съкращенията на надзиратели
Служителите в затворите искат мораториум за съкращенията на надзиратели / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Правосъдното министерство да наложи мораториум върху съкращенията на надзиратели, настояват членовете на Синдиката на служителите в затворите. Според тях в момента от ведомството предлагат само механично сливане на структури и звена, без да е направен анализ за ефекта от това.

От синдиката на надзирателите напомниха, че бюджетът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" за тази година е с 11 млн. лв. по-малък от този за 2014 г. Те настояват за разработването на план и действия за предложения за корекция на бюджета.

„Притесненията ни са от това, че независимо от уверенията на министър Христо Иванов, че служители с надзорно-охранителни функции и такива, които имат ангажимент към ресоциализацията и медицинското обслужване на лишените от свобода, на този етап няма да бъдат съкращавани, продължава орязването на финансовите средства на дирекцията и ни кара да усещаме риска ако не на този етап, на следващ такъв да последват съкращения и за тази категория служители", каза синдикалистът Цветан Михайлов.

Надзирателите настояват още и за гаранции, че всички промени, които засягат служебните и трудовите отношения на членовете на синдиката, както и финансовите разчети на отделните териториални служби, ще се обсъждат със социалните партньори. Сред исканията им още е да не се допуска служители в малките градове да бъдат съкращавани, а в големите градове да бъдат назначавани нови.

Механичното сливане на структури би могло да има и обратен ефект. Добре е детайлно да се разгледат всички предложения и да се вземат последователни решения", каза профсъюзният представител.

Михайлов каза още, че протест, провокиран от структурната реформа, не се планира. Надзирателите обаче са категорични, че ще подкрепят синдикатите на служителите в МВР в националния протест, който те организират, срещу новите условия за пенсиониране в сектор "Сигурност".