Служителите на затворите излизат на протест
Служителите на затворите излизат на протест / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa

С протестен митинг служителите на затворите ще настояват за по-добри условия на труд, различни от тези на затворниците. До решението за протест се стигна след заседание на управителния съвет на синдиката на служителите в сектора.

Основните искания на служителите на затворите са за разумно увеличаване на бюджета на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", както и актуализиране на социалните плащания на служителите.

В писмо до министрите на финансите и на правосъдието ръководството на синдиката е поискало корекция в бюджета на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". От синдикалната организация не държат толкова на повишаване на заплатите, колкото на повишаване на т.нар. социални плащания за храна и утежнени битови условия на труд, които не са променяни от 10 години. Сумата за храна на един служител в затвор дневно е един лев.

И надзирателите в Пазарджишкия затвор ще подкрепят колегите си от страната. Освен за по-добри условия на труд, различни от тези на затворниците, те ще поискат компетентните органи да решат проблема за това болните затворници от ХИВ, хепатит и други инфекциозни болести, да не се пазят в тайна от надзирателите. Те смятат, че липсата на информация за това застрашава не само тяхното здраве, но и това на близките им.