Служителите на МВР трябва да се превъзпитат според проф. Огнян Герджиков
Служителите на МВР трябва да се превъзпитат според проф. Огнян Герджиков / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Проф. Огнян Герджиков за полицейското насилие
50430
Проф. Огнян Герджиков за полицейското насилие
Проф. Огнян Герджиков за изборните нарушения
  • Проф. Огнян Герджиков за полицейското насилие
  • Проф. Огнян Герджиков за изборните нарушения

Случаите на полицейско насилие в България са изключително тревожни и задача номер едно на МВР е рязко да реагира срещу подобни действия на служителите си. Това заяви в интервю за „Дарик кафе” проф. Огнян Герджиков. Според юриста, който беше председател на 39-тото Народно събрание, реформата на съдебната система е необходима, но ако има проблеми в борбата с престъпността, те са основно в досъдебната фаза - в работата на служителите в МВР и на отделни представители на прокуратурата.

„В България има стотици прекрасни магистрати, професионалисти, морални хора, но за съжаление както и навсякъде има и такива, които трудно могат да устоят на някои изкушения. Те слагат петното, което трудно се чисти”, коментира проф. Герджиков.

По думите му „независимостта на съдиите, тази несменяемост след пет години стаж - подчиняването им само на закона и неподчиняването на никого другиго, прави възможно единствено чрез медиите да се слага пръст в раната”.

Според Огнян Герджиков е недопустимо да се води война между МВР и съда. Ако има проблеми в съдебната система, то те са основно в досъдебното производство, смята той. „Там са основните язви според мен - на първо място от хората на МВР, някои от които не са добри професионалисти. Виждам и хора от прокуратурата, които също нямат достатъчно качество в това отношение”, посочи юристът.

По думите на проф. Герджиков не трябва да се причислява съда към органите за борба срещу престъпността. „Това е грешка - орган е МВР с всичката си организация, която не мога да кажа, че е перфектна”, допълни той.

Насилието се издига в култ, а това е недопустимо

Проф. Герджиков определи като изключително смущаващи случаите на полицейско насилие. „Необходими са сериозни мерки за превъзпитанието на тези кадри – особено тези специални звена, скрити зад маски, които добиват някакво самочувствие за някакво всемогъщество, че могат да мачкат хората. Това е мислене на Средновековието, това не може да продължава - уважението към човешкото достойнство трябва да бъде издигнато в култ, а при нас е издигнато в култ насилието”, заяви той.

Даже и единични случаи да са, те са абсолютно недопустими, според Герджиков. Затова според него към такива хора трябва да има много рязка позиция на ръководството на МВР, за да се знае, че те трябва да спазват човешките права. „Това е номер едно задача според мен на МВР и всички звена от системата”, допълни юристът.

Образователен ценз и за гласуващите и за избираните

Според проф. Герджиков трябва да се сложи край на изборните безобразия в страната. „Винаги е имало нарушения и по наше време ги е имало, но това което стана на последните избори надмина по интензивност на нарушенията и по грубост на манипулациите всичко в последните 10-15 години”, коментира той.

Започвам все повече да си мисля, макар да звучи малко революционно, че не трябва да отричаме неща като образователния ценз за гласуване. „Откъде накъде хора, които не могат да се подписват и не могат да четат, те да определят кой да управлява държавата. Той е неграмотен - неговият таван стига до там кой какви пари ще му даде да гласува. Те не пращат децата си на училище, не плащат данъци - не си изпълняват основните си конституционни задължения, но видите ли не трябва да посягаме на свещеното им право да гласуват!”, коментира емоционално бившият парламентарен председател.

По думите му за съжаление неграмотните хора в страната са неприлично много. „Сега имаме огромна армия от неграмотни люде, които какво да правят - освен да крадат, да проституират, да им се купуват гласовете, а това са много хора - това е страшното!”, допълни той.

Запитан дали изискване за образование трябва да има и за кандидатите за народни представители той коментира: „би трябвало да има с още по-голямо основание образователен ценз и за тези, които ще упражняват властта”. Според него даже „в определени звена на управлението трябва да има и имуществен ценз, защото един човек със скромни финансови възможности ще види твърде много изкушения във властта. По думите на Герджиков човек без сериозни финансови проблеми би могъл повече да мисли за благото на хората.

За досиетата и за незаконното имущество

По повод темата за бившата ДС проф. Герджиков коментира, че законът за досиетата е концептуално сбъркан. Първо той дойде твърде късно и в него действително има разпоредби, които са противоконституционни и предполагам, че те ще бъдат отменени, допълни той. ВАС сезира вече КС, който трябва да реши дали трябва да бъдат публично обявени агентите на бившата ДС, чиито досиета са унищожени или в тях няма данни за агентурни донесения.

Според юриста ударът върху православната църква с огласяването на агентите митрополити не носи добро на обществото, което имало нужда от консолидация. Не че съм възхитен от това, че има архиереи, които са били сътрудници на ДС, но не това е начинът, допълни проф. Герджиков.

Без да познава в детайли последният проект за нов закон за отнемане на незаконното имущество проф. Герджиков предупреди, че трябва много внимателно да бъдат разписани разпоредбите в него. За да не стане така, че да пострадат невинни хора. „Трябва да се насочат стрелите към тези, които са незаконно забогатели. Обществото се дразни от онова, което се случи по време на приватизацията - тогава много хора натрупаха необяснимо големи богатства, но ми се струва, че те ще останат незасегнати от този закон”, каза още той.