Български пощи
Български пощи / Dariknews.bg, архив
Служителите на „Български пощи“ ЕАД настояват за 25% увеличение на заплатите и допълнителни ваучери за храна в размер на 40 лева към досегашните 60 лева. Това съобщи за БТА Пламен Дончев, председател на Федерация "Съобщения" към КТ "Подкрепа".

"Следващата седмица се очаква среща с ръководството на дружеството и Съвет за социално сътрудничество, на който ще обсъдим нашето искане. Тогава ще стане ясно дали ще имаме споразумение или ще се премине към стачни действия", обясни Пламен Дончев. 

Служителите на „Български пощи“ готвят стачки

Ние разговаряме с работодателя, уведомили сме го за нашите искания, внесли сме официално писмо съгласно Закона да уреждане на колективните трудови спорове, добави синдикалистът. По думите му възнагражденията в „Български пощи“ никога не са били толкова ниски и работещите там вече осъзнават, че „по-зле от сега няма как да стане“. От дружеството твърдят, че нямат пари и че са на огромна загуба. Това се говори вече 10-15 години, добави Пламен Дончев.

Той смята, че ако и сега исканията им не бъдат чути, хората ще излязат, за да защитят права си.

Преди няколко дни от Конфедерацията на независимите синдикати в България(КНСБ) съобщиха, че федерацията на съобщенията започва процедура за стартиране на ефективни стачни действия в „Български пощи“. Оттам уточниха, че предстоят разговори с Федерация „Съобщения“ към КТ „Подкрепа“ за съвместни действия. Стачката ще доведе до преустановяване на работата на пощенските станции и предоставяните услуги, предупредиха от синдиката.
 
Ралица Николова/БТА