/ БГНЕС, архив
Повдигнаха обвинения за измама на служител на икономическото министерство и негов съучастник след проведена операция. Двамата са арестувани, съобщават от прокуратурата.
 
Акцията е по сигнал от министъра на икономиката до председателя на ДАНС, по повод на който е извършена проверка от агенти от дирекция „Финансова сигурност“.

Задържаха 15 души за имотни измами в София

Служител на Министерство на икономиката и негов съучастник са измамили различни хора - кандидат-бенефициенти по процедура „Енергийна ефективност“, че са в състояние да им съдействат представените от тях проекти да получат максимално безвъзмездно финансиране срещу процент от сумата.

Претърсени са три обекта в София, един от които е в служебно помещение в Министерство на икономиката. Намерени са книжа и предмети, компютърни конфигурации за престъпната дейност.

Двамата извършители са задържани за срок до 72 часа. Установено е, че единият от тях е младши сътрудник от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ при Министерство на икономиката, а съучастникът му се представял пред кандидат-бенефициентите за длъжностно лице от Министерство на икономиката. Той е осъждан многократно, в това число и за престъпления против собствеността.