Служебното правителство се отчете
Служебното правителство се отчете / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Марин Райков
64417
Марин Райков
Росен Плевнелиев
  • Марин Райков
  • Росен Плевнелиев

Служебното правителство е работило в условията на „режисиран медиен линч" и е устояло на натиска за правилата за парите на държавните дружество. Това заяви служебният премиер Марин Райков по време на отчета, направен в президентството. Райков определи кабинета си като „отбор А на България".

По думите му организираните от служебния кабинет избори са били „свободни и демократични", но допълни, че историята ще определи дали са били честни. Според Райков кабинетът е получил критики от политическите партии, че не е отстранил изборни нарушения, направени от същите тези партии.

„Ние не бяхме правителство на нито една политическа сила, на нито една икономическа олигархия. Ние не бяхме нито "отбор В", нито "отбор С" на една или друга политическа партия или, това, което някои очакваха, на една или друга банкова групировка. Ние бяхме "отбор А" на България в този тежък момент от 78 дни", каза Райков.

"Въпреки натиска ние приехме правилата за управление на парите на държавните дружества. Въпреки режисирания медиен линч запазихме високо ниво на обществена подкрепа. След всяка поредна медийна кампания съответен журналист идваше при мен и с приятелска, но ехидна усмивка, ме питаше дали вече не съжалявам, че съм приел предложението на държавния глава да оглавя това правителство. Аз, разбира се, казвах не и след всеки мой отговор следваше нова кампания и друг журналист, който ме питаше: „А сега вече съжалявате ли..."! Следваше нова кампания и така", заяви още Марин Райков.

Ние не бяхме правителство на нито една политическа сила, на нито една икономическа олигархия.

- Марин Райков

От своя страна президентът Росен Плевнелиев даде висока оценка на кабинета „Райков", като го определи като първия в новата ни история, който от първия до последния ден е работил експертно, без да се появяват проблеми между самите министри.

Плевнелиев благодари лично на Марин Райков и тримата вицепремиери, като се обърна към тях поименно на малки имена. Към всички останали министри той се обърна с думите, че им благодари за достойната работа.

Служебното правителство се отчете
netinfo

„Когато никой не искаше да поеме отговорност, тези достойни българи поеха отговорност. Много се съмняваха, че те ще се справят, но те се справиха. Без да му бъде дадена нито една минута спокойствие, камо ли 100 дни, служебното правителство доказа, че България може да се управлява успешно чрез експертиза и принципна позиция - без зависимости и задкулисни договорки", заяви президентът.

Служебното правителство промени сериозно тона между изпълнителната и съдебната власт, допълни той. "То не командваше съдебната власт и създаде среда тя да може да функционира спокойно и да взима решения по съвест, зададе режим на диалог и сътрудничество, а не на диктат. Режим на взаимодействие, а не на противопоставяне. Проблемът на българската съдебна система винаги е бил, че политиците искат независима съдебна власт, но ако може със съдии, назначени от тях. Служебното правителство даде пример за обратното", добави още Плевнелиев.

Когато никой не искаше да поеме отговорност, тези достойни българи поеха отговорност. Много се съмняваха, че те ще се справят, но те се справиха.

- Росен Плевнелиев

Плевнелиев призова да има вицепремиер с ресор еврофондове, както и поне зам.-министър, който да отговаря за електронното правителство.

И Плевнелиев, и Райков отчетоха като успех на служебното правителство работата в енергийната сфера, довършването на големи инфраструктурни проекти и подпомагането на най-пострадалите от кризата.

Служебното правителство се отчете
netinfo