Служебно бракуват стари коли в Разград
Служебно бракуват стари коли в Разград / netinfo

В Разград общинска наредба ще задължава собствениците на коли, които две години не са преминавали технически преглед, да ги предадат на автоморга. Нормативният документ ще бъде разгледан на сесия на местния Общински съвет.

Представители на общинската администрация и КАТ-Пътна полиция ще участват в комисия, която трябва да установи броя на излезлите от употреба моторни превозни средства в община Разград. Това предвижда проект за Наредба за организацията на дейностите по управление на отпадъците, документът ще бъде обсъждан на утрешната сесия на местния парламент.

Според наредбата на бракуване ще подлежат всички коли, които две години не са преминавали технически преглед. На собствениците на тези МПС-та комисията ще връчи констативни протоколи, в които ще е описано състоянието на колата – има си двигател, скоростна кутия, арматурно табло и калници, по показания на съседи ще е описано и откога не е потегляла от паркинга, където е открита.

На притежателя на бракувания автомобил ще бъде предписано до 14 дни да освободи общинския терен. Ако не го направи, ще бъде санкциониран, а със заповед на кмета колата ще бъде преместена на площадка за временно съхраняване или в център за разкомплектоване. Санкциите според проектонаредбата са между 20 и 2 000 лв.

Автомобилът потегля към автоморга и в случаите, когато собственикът не може да бъде установен или трайно отсъства от страната. Това става след като за две седмици заповедта се поставя на табло на партерния етаж на общинската сграда.