/ iStock/Getty Images
Служебните правителства в историята на България. Справка показва, че премиерът Димитър Главчев ще бъде вторият служебен премиер и служебен министър на външните работи едновременно в най-новата политическа история на България.

Радев издаде указ: Главчев е назначен за служебен външен министър

► Ето кога и какви служебни правителства е имало в България:

enlightenedВ първото изобщо в историята на страната ни служебно правителство - това с премиер Ренета Инджова /управлявало от 17 октомври 1994 до 25 януари 1995/, постът на премиер не се съчетава с този на служебния министър на външните работи. Тогава напълно безпартийният Иван Станчов заема поста за времето на служебния кабинет.

enlightenedВъв второто служебно правителство - на Стефан Софиянски, управлявало от 12 февруари 1997 до 21 май 1997 г., премиерът и министърът на външните работи също са различни. Тогава служебен външен министър е Стоян Сталев, също безпартиен.

enlightenedВ третото служебно правителство под ръководството на Марин Райков, назначено след подадената оставка на кабинета „Борисов“ в отговор на антимонополните протести в страната и след провалените 3 опита за съставяне на правителство, се въвежда практиката на съчетаване на поста на служебния премиер и на служебния министър на външните работи. В кабинета "Райков", управлявал страната от 13 март 2013 до 29 май 2013 г., за министър на външните работи е назначен също Марин Райков.

enlightenedСледва служебното правителство на Георги Близнашки, където практиката премиерът да е и външен министър, е прекратена. Кабинетът на Близнашки управлява от 6 август 2014 до 7 ноември 2014 г., като там за служебен външен министър е назначен Даниел Митов, тогава от "Движение "България на гражданите".

enlightenedПравителството на Огнян Герджиков е деветдесет и петото правителство на Република България, и пето служебно в историята на страната ни. То е назначено на 27 януари 2017 г. от президента Румен Радев, и управлява до 4 май 2017 г. В него външен министър е Ради Найденов.

enlightenedПървото служебно правителство на Стефан Янев е и шестото служебно. То е назначено от президента Румен Радев и действа в периода 12 май – 16 септември 2021 г., като на 14 септември 2021 година става най-продължително управлявалото служебно правителство в българската история, надминавайки продължителността на това на епископ Климент през 1879 – 1880 година. В него премиерът също не е министър на външните работи - на поста в МВнР е назначен безпартийният Светлан Стоев.

enlightenedВъв втория кабинет на Стефан Янев Светлан Стоев отново е назначен като служебен външен министър. Второто служебно правителство на Янев действа от 16 септември 2021 г. до 13 декември 2021 г., назначено от президента Румен Радев.

enlightenedПървото служебно правителство на Гълъб Донев е стотното правителство на Република България и осмото служебно след 1990 г. То е назначено на 2 август 2022 г. с указ № 215 на президента Румен Радев и е най-дълго управлявалото служебно правителство (185 дни). На 3 февруари 2023 г. с е разпуснато от президента. В него поста на служебен министър на външните работи заема Николай Милков.

enlightenedМилков продължава работата си начело на МВнР и във второто служебно правителство на Гълъб Донев (и девето служебно в най-новата история на страната). То управлява от 3 февруари 2023 до 6 юни 2023 г.

enlightenedТака в 10-ото служебно правителство в историята на страната - на Димитър Главчев, назначено от президента Румен Радев, служебният премиер ще заема и поста на външен министър.

Иначе, в световната история - не в служебни, а в редовни кабинети, само в три държави по света - Фиджи, Самоа и Катар, постът на премиера и този на външния министър, се заемат от един и същи човек.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС