Служебният правосъден министър: Оставам да стърча като гръмоотвод
Служебният правосъден министър: Оставам да стърча като гръмоотвод / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Служебният правосъден министър: Оставам да стърча като гръмоотвод
74280
Служебният правосъден министър: Оставам да стърча като гръмоотвод
  • Служебният правосъден министър: Оставам да стърча като гръмоотвод

Правосъдният министър в служебния кабинет Христо Иванов остава засега без заместници заради атаки срещу издигнатите от него номинации. „Тези атаки, няма защо да крием, плашат хората", коментира Иванов преди заседанието на Висшия съдебен съвет. И добави, че "остава да стърчи като гръмоотовод". Съдебните кадровици трябваше да освободят съдиите Петко Петков и Аглика Адамова. Процедурите им обаче не бяха вкарани в дневния ред на извънредното заседание, защото кандидатурите им не били подготвени.

Правосъденият министър Христо Иванов определи като проява на лош вкус публикациите срещу Аглика Адамова, която е дъщеря на ректора на Стопанската академия в Свищов Величко Адамов. Той пък стана известен с близките си връзки със скандалния лобист в съдебната система Красимир Георгиев - Красьо Черния.

„Лично аз намирам за изключително лош вкус да се атакуват хора заради родителите му. Ако някой има някакви факти за конкретен съдия, които го уличават в неговите действия, това е един разговор. Просто да си говорим за това кой чий син е, просто е срамно. Продължаваме да водим разговори. Просто наистина ми се струва, че това ровене и опитите за атака по посока на Министерство на правосъдието, малко не знам дали не отива вече твърде далеч", коментира Иванов.

Правосъдният министър каза, че се обмисля вариантът заместниците му да не бъдат от съдебната система. Продължава да се търсят кандидати. Следващото заседание на Висшия съдебен съвет е на 11 септември.

„Нищо още нямаме формално. Всичко е възможно да се случи. Работим по съставянето на екипа. Тези атаки, няма защо да крием, плашат хората, поставят въпроси за това дали ще може да се задържат и да се работи в такава атмосфера. Особено това последното нещо, съм сигурен, че ще отекне в професионалните среди доста негативно. Оставам да стърча като гръмоотвод и на ваше разположение", допълни служебният министър.

По време на извънредното заседание на Висшия съдебен съвет, на което дошлите кадровици бяха в спортно-елегантно облекло, беше освободен от прокурорския пост Андрей Янкулов. Той ще заеме поста заместник вътрешен министър в служебния кабинет.