Служебен ректор пое академията в Свищов, обеща нов законен избор и факти за ерата „Адамов”
Служебен ректор пое академията в Свищов, обеща нов законен избор и факти за ерата „Адамов” / снимка: Стопанска академия-Свищов
Служебен ректор пое академията в Свищов, обеща нов законен избор и факти за ерата „Адамов”
80238
Служебен ректор пое академията в Свищов, обеща нов законен избор и факти за ерата „Адамов”
  • Служебен ректор пое академията в Свищов, обеща нов законен избор и факти за ерата „Адамов”

Министърът на образованието проф. Тодор Танев е подписал заповед, с която назначава за служебен ректор на Стопанската академия в Свищов проф. Иван Върбанов, потвърдиха от министерството за Дарик. Върбанов има мандат да управлява академията в рамките на шест месеца до избор на нов ректор.

До намесата на образователния министър се стигна след като през миналата седмица беше проведен спорен от юридическа гледна точка избор на нов ректор, при който академията беше оглавена от 35-годишната проф. Теодора Димитрова. Изборът на наследничката на Величко Адамов беше извършен, въпреки съдебната жалба срещу легитимността на общото събрание.

„Това решение е началото на края на ерата „Величко Адамов" в Стопанската академия", коментира в интервю за Дарик служебния ректор проф. Иван Върбанов. Той обеща още в първите дни след встъпването му в длъжност да се изнесат фактите за реалното състояние на свищовското висше училище, като се подготви законен избор на ново ръководство.

Решението е взето вчера и Върбанов вече е получил заповедта от министъра. „Това означава, че аз имам мандат от шест месеца да подготвя и организирам провеждането на законни, честни и справедливи избори в Стопанската академия за ръководни органи. То е и смелост, особено на министър Танев, но същевременно е и потвърждение, че този министър и неговият екип, който е от квотата на Реформаторския блок, наистина са хора, решили да реформират системата на образованието, на висшето образование, конкретно Закона на висшето образование, който е пълен с празноти и недостатъците на този закон в нашия казус се проявиха в пълна сила. Ние сме опитно поле, катализаторът, който още повече може да ускори реформата в системата на висшето образование", каза той.

На въпрос дали очаква проблеми при поемането на ръководството на висшето училище сега, когато се върне със заповедта в ръцете, Върбанов отговори, че е човек, който винаги очаква най-доброто и се готви за най-лошото.

„Готов съм. И в момента има седем човека охрана на входа на Ректората. Още в първите дни трябва да се установи реалното състояние на Стопанската академия - финансово; административно е ясно, че е в пълен хаос; счетоводно и кадрово. Във всички аспекти трябва да се направи моментна снимка на състоянието на академията, да се видят причините защо е така и да се отстранят", каза Върбанов.

Името на Величко Адамов беше въвлечено в много скандали в рамките на двата му ректорски мандата, сред тях бяха и разкритията за получените от Стопанската академия дипломи на Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния и приятелката му. Управлението на  Адамов беше белязано и със скандали за плагиатство.

Преди четири години 1600 студенти от учебното заведение се оказаха с незаконни дипломи и се наложи тяхното преиздаване, след като ректорът Величко Адамов ги беше подписвал с титлата "професор", каквато към момента не притежаваше.