Случаят със смъртта на 18-годишния Тодор от Враца се заплита, съобщава Нова телевизия. Свидетели на случилото се във вторник миналата седмица в центъра на града, дават различни показания. Въпросът кой кого е провокирал, за да се стигне до разпрата и боя, остава.

„Аз удар не съм видял. Ако е имало скандал, някакъв по-разярен, беше затихнал, когато аз пристигнах", заявява свидетелят Мариян Иванов. Той е и човекът, оказал първа помощ на Тодор.

Един от биячите на Тодор: Не съжалявам, той ни нападна

„Чувам майката как му крещеше: „Стига, не ти ли писна, само скандали!". Той вика: „Виж какво ми направиха колата ма, виж ми огледалото, като дойде полиция, ще видим кой кой е". Тя го попита дали е за едно огледало и тъкмо той да каже нещо и се срина", разказва свидетелят.

Майката на Тодор заяви, че твърденията, че двамата са се карали, са лъжа. „Тони никога не ми е създавал проблеми", заяви Цецка Йорданова.

Изповедта на родителите на пребития до смърт Тодор

Близките на Тодор са категорични, че насилие от страна на братята Дамянови, обвинени за смъртта на Тодор, е имало.

Думите им се подкрепят от друг свидетел, разказващ спомените си пред медиите. „Двамата братя удряха момчето. Видях", заявява Цветелин Милов, служител в местното предприятие „Паркинги и гаражи". Той е бил на работа в деня на инцидента.

„Всички са виновни. Ако някой беше отстъпил, нямаше да се стигне дотук", заявява Милов.

Причината за смъртта на 18-годишния Tодор ясна до две седмици

А причината за смъртта на Тодор още не се знае. Чака се хистологична експертиза, която да докаже дали не е сърдечен проблем. За мъжа, оказал първа помощ на Тодор обаче, диагнозата е ясна: „Сърдечен арест, по-просто да го кажа - симптоми на инфаркт".

Близките са склонни да я приемат. Но искат и двамата братя, били Тодор, да понесат най-сурови наказания.

***

Тодор издъхна в болницата във Враца на 12 януари след спор на улицата. Двама братя - Иван и Десислав Дамянови, бяха задържани за смъртта на момчето. На двамата първоначално бяха повдигнати обвинения за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на нанесена лека телесна повреда. В града под Околчица хората се вдигнаха на протести и искаха обяснения за това как посред бял ден хората биват бити на улицата.

Обвинител номер едно Сотир Цацаров прати във Враца прокурори от ВКП. Същия ден наблюдаващият прокурор повдигна на биячите на Тодор обвинения за умишлено убийство. Те обаче могат да претърпят промяна в зависимост от експертизите по случая.

Съдът постанови мярка за неотклонение „домашен арест" на братята Дамянови, което възмути близките и приятелите на Тодор.

Източник: Novanews.bg