Словашкият премиер се извини на Станишев
Словашкият премиер се извини на Станишев / netinfo

Словашкият премиер Роберт Фицо се извини на министър-председателя Сергей Станишев за „допуснатото неправилно тълкуване в словашките медии на думите, които е използвал по повод задържаните в Либия български медицински сестри и палестинския лекар”.

По време на посещението си в Либия на 21 февруари, при предаването на писмо от словашкия президент Иван Гашпарович до либийския лидер полковник Муамар Кадафи, Фицо е нарекъл „престъпници” петте българки и палестинския лекар.

Роберт Фицо е уведомил премиера Станишев, че по време на всички свои срещи в Триполи е настоявал за бърз, справедлив процес и хуманно отношение към българките и палестинеца. Словашкият премиер е уверил в искрената си съпричастност към каузата и е потвърдил, че страната му ще спази ангажимента си по отношение лечението на заразените със СПИН либийски деца.

Фицо е обяснил, че недоразумението е станало заради нееднозначността на използваната от него дума в словашкия език. „Като дългогодишен адвокат по наказателни дела за мен презумпцията за невинност е основен принцип”, обяснил словашкият министър-председател.

Станишев пък информирал словашкия си колега, че страната ни последователно настоява за максимално бързо приключване на делото срещу сестрите на основата на обективно и безпристрастно правосъдие и при използване на признатите международни експертизи, които безспорно доказват тяхната невинност.

„България е в основата на всички международни инициативи за солидарност и оказване на хуманитарна помощ на заразените либийски деца. По този въпрос ще продължаваме да разчитаме на подкрепата на всички страни-членки на Евросъюза”, заявил Станишев.