Сливиците да се запазят поне до 6-ата година
Сливиците да се запазят поне до 6-ата година / netinfo
Сливиците да се запазят поне до 6-ата година
58928
Сливиците да се запазят поне до 6-ата година
  • Сливиците да се запазят поне до 6-ата година

Хубаво е сливиците да не се премахват във възрастта 4-6 години. Това съобщи в здравното предаване на Дарик радио „Клиника на шестия етаж" началникът на УНГ отделението в Окръжна болница д-р Асен Асенов. Той уточни, че за третата сливица - тази на носоглътката - няма възрастово ограничение за премахване. Много често точно с нейното отстраняване се решават проблеми като чести катари на горните дихателни пътища, запушване на носа при децата и възпаление на ушите.

Основните митове, свързани с УНГ болестите, са свързани със сливиците и те битуват от десетилетия, обясни д-р Асенов. Те се възприемат като един вид филтър за болестите, а всъщност тяхната функция е основно имуногенна. Още от раждането ни сливиците отговарят за адаптирането на външните за организма фактори като въздух, храна и вода към тялото. По този начин те спомагат човек да не развие алергични реакции към външната среда. Тези функции на сливиците са изключително важни през първите години на растежа, каза още д-р Асенов. Операция по премахване е наложителна, ако те набъбнат до такава степен, че се стигне до запушване на носа, хъркане и спане с отворена уста, особено при децата, както и ако пациентът има няколко поредни гнойни ангини годишно.

Хората вярват, че премахването на сливиците отваря пътя на болестите към долните дихателни пътища. Медицината не е шарлатания, тя е точна наука и има точни показания кога те могат да бъдат отстранени, категоричен бе д-р Асенов.

Няма как да се степенува значимостта на болестите на ушите, носа и гърлото. Те са взаимно свързани и едно недоглеждане от страна на пациентите може да доведе до тежки, даже фатални последици, добави д-р Асенов.

Цялото предаване „Клиника на шестия етаж" можете да чуете в звуковия файл