Следствието ни и ОЛАФ заедно срещу измамите с европари
Следствието ни и ОЛАФ заедно срещу измамите с европари / Sofia Photo Agency

Българското следствие да бъде включено в борбата срещу измамите с европейските средства и да подпомага дейността на ОЛАФ. Тази възможност е била обсъдена по време на срещата на генералния директор на европейската служба за борба с финансовите измами Франц Херман Брюнер и главния прокурор Борис Велчев, съобщи вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева, по чиято покана Брюнер бе на официална визита в България.

„Главната прокуратура и генералната дирекция на ОЛАФ ще анализират как в борбата с измамите в еврофондовете да бъдат включени и 500-те български следователи”, обясни Плугчиева. Освен възможностите следствието да подпомага ОЛАФ, Брюнер и Велчев са обсъдили и вече познатите в публичното пространство случаи на злоупотреби с европари. „Очаква се обвинението скоро да се произнесе по всички случаи и сигнали, предадени от Фонд „Земеделие” на прокуратурата”, съобщи вицепремиерът по еврофондовете.

По време на срещите си у нас Брюнер е дал да се разбере, че ОЛАФ приема даденостите и не очаква да се правят промени в структурите, които са ангажирани с работата по еврофондовете. „Не е практика на ОЛАФ да дава препоръки за персонални и структурни промени, и да се меси във вътрешните ни работи”, коментира Плугчиева в отговор на Дарик радио.

„Нови случаи на измами с евросредства извън познатите 60 разследвани не са били коментирани с шефа на ОЛАФ”, уточни Плугчиева.