Следят осъдените на пробация с електронни гривни
Следят осъдените на пробация с електронни гривни / netinfo

С електронни гривни ще се следи местонахождението на осъдените на пробация и затворниците. Това съобщи в Перник заместник-министърът на правосъдието Димитър Бонгалов. Устройствата ще бъдат въведени от следващата година.

Електронните гривни, които ще носят осъдените на пробация и затворниците, ще работят на принципа на JPS -системата, съобщи зам.-правосъдният министър Димитър нгалов. Устройствата ще дават информация както за местонахождението на осъдените, така и за употребата на алкохол и наркотици.

Около 10 хиляди души, окъдени на пробация, ще сложат тези гривни от следващата година. Инициативата ще се реализира по проект на ФАР и по подобие на приложението й в Англия. За да се въведе следенето с устройствата в страната ни, е необходима промяна на Закона за изпълнение на наказанията – да не се тълкува то като нарушаване на човешките права.

Зам.-правосъдният министър Димитър Бонгалов откри в Перник офиса на областната пробационна служба, която работи от една година в региона. В службата има за изпълнение 198 присъди, 41 от които са приключени.