Жителите на пазарджишкото село Мало Конаре излизат на протест. Причината – навръх Бъдни вечер на улица в населеното място шофьор умишлено прегази с джипа си улично куче. Местните искат законодателни промени в защита на животните. Случаят предизвика вълна от недоволство. Междувременно кучето Роска вече е оперирано и се възстановява от травмите. Хора от цял свят изпращат дарения за лечението й, а стотици вече поискаха да я осиновят, посочва NOVA.

Агресия към животно: Прегазиха куче в пазарджишко село на Бъдни вечер

За блъснатото животно, което оцеля по чудо, вече пети ден се бори доктор Симеон Пачев в пловдивска ветеринарна клиника.

„Състоянието на Роска е стабилно. Можем да кажем, че вече е вън от опасност за живота. Била е в доста тежко състояние. Следващите два дни е стабилизирана. Вчера е подложена на оперативна интервенция за фиксиране на тазовите фрактури. Кучето беше с множествена фрактура на таза вследствие на пътно-транспортното произшествие, което е преживяла. Операцията мина спокойно”, каза той.

Задържаха мъжа, прегазил куче в пазарджишко село

Докторите обясняват, че засега не се налага втора операция, но кучето трябва да остане под лекарско наблюдение още 10 дни. Все още не е ясно дали ще може да ходи.

„Вече ще се мисли за физиотерапевтични процедури. Ситуацията може да бъде динамична. Рехабилитацията е свързана със започването на раздвижването на пациента,т.е. трябва да започне да се изправя и да се движи”, коментира Пачев.

Разходите за лечението на Роска до момента възлизат на над 1500 лева. Над 100 българи, трогнати от съдбата, й вече са се отзовали да помогнат. Дарители звънят дори от Аржентина и Америка.