Кой е Червеният пират, за когото шефът на ГДБОП Явор Серафимов съобщи, че е отправял заплахи към Мария Габриел, министри, съдия Владислава Цариградска и учебни заведения? Темата дискутираха експертите по киберсигурност Мирослав Стефанов и Александър Свердлов по NOVA NEWS.

Свредлов смята, че изпращането на заплахи изглежда твърде просто като действие, затова законодателният орган трябва да определи нивата на сплашване и доказателствата, след което да се предприемат действия. Той посочи, че няма спомен за случай, при който да са взети мерки след отправени закани.

Шефът на ГДБОП: Заплахи срещу Габриел, министри и съдия Цариградска от скитник с прякор „Червения пират”

"Проблемът е, че изглежда твърде просто всеки един да си играе с една цяла държава. Един имейл не би трябвало да праща цяло едно ведомство за зелен хайвер", допълни Свердлов.

Според Стефанов странен е фактът, че първоначално Червения пират е изпращал по 1-2 мейла, след което има данни за 40. Експертът подчерта, че лицата, които отправят заплахи, трябва да бъдат подвеждани под съдебна отговорност.

"Ако направим анализ на случая - имейлите са изпращани от Gmail, а там трябва да има телефон. В случая има такъв и да кажем, че е установено на кого е. Въпросът е дали е на този човек. Не е добре, че казваме, че е някакъв бездомник, който е започнал да тормози държавата. За жалост е толкова лесно - правиш си един имейл и започваш", подчерта Стефано.

Свредлов каза, че липсват експерти по киберсигурност. Голяма част от тях са самоуки, допълни той.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня