Забрана за внос на свинско месо от някои райони в Германия беше въведена преди дни от Българската агенция по безопасност на храните. Причината –установени огнища на шап. Близо 60 процента от свинското месо у нас е внос, именно от Германия и Испания. Ще има ли отражение на тази забрана върху цената на свинското в българските магазини и какви са прогнозите на свиневъдите?
Пазарът на свинското у нас остава предвидим. Поне с днешна дата, според бранша. „Първоначално цените на едро падат рязко и след определен период от време се вдигат рязко нагоре“, посочи Вихрен Димитров, член на УС на Асоциацията на свиневъдите пред NOVA.
По данни на Асоциацията на свиневъдите през миналата седмица цената едно прасе с тегло до 25 кг в Германия е била 55 евро, а през тази е паднала с 10 евро. В България отражението също е с отрицателен знак. „В момента се търгуват живите прасета без ДДС на около 2.80 до 3 лева. Но защо ви казвам, че цените падат? Защото нашите колеги от Германия тази информация малко са я скрили и досега са клали животните и са ги вкарвали в консерви или са ги преработвали, така че това краткосрочно така се случва“, допълва той.
Надеждите са цените на свинското у нас да се запазят приблизително на сегашните стойности. „Имаме капацитет, но казвам , че ни трябва отборна игра и трябва да седнем и да се разберем и с кланиците, и с преработвателите. Аз много вярвам на българските потребители, защото те сами оценяват качеството на нашите продукти, не само на свинско месо, но и на млечни продукти, плодове и зеленчуци“, отбелязва Димитров.
За да може произведеното от български свинеферми месо да заеме по-голям пазарен дял, са нужни и мерки, казва производителят. „Нашата амбиция е да задоволим пазара и да започнем да изнасяме. Тогава вече ни трябват модерни кланици и ни трябва закон за браншовите организации - Закон за подкрепа на кооперативите. Трябва да има регулация в тези неща, не може да има регулация за енергоносителите, а да няма регулация за основните храни“, отбелязва той.
И се надява така цените на българското свинско месо да останат стабилни. „Не би трябвало да има повече от десетина дванадесет лева качествено месо винаги и това може да стане в рамките на 2 години. Никакъв проблем“, посочи Димитров.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня