След трагедията в Крумовград слагат камери в домовете за деца
След трагедията в Крумовград слагат камери в домовете за деца / снимкa: Sofia Photo Agency
Затягат контрола в социалните заведения след трагедията в Крумовград
24120
Затягат контрола в социалните заведения след трагедията в Крумовград
  • Затягат контрола в социалните заведения след трагедията в Крумовград

Министерството на труда и социалната политика ще осъществява постоянен целеви контрол по отношение на охраната и защитата на децата в социалните институции, съобщи заместник социалният министър Валентина Симеонова. По думите й във всяко социално заведение трябва да има камери, които да следят какво се внася и изнася от сградата, и доколко децата са защитени от рисковите фактори.

На този етап поставянето на камери в домовете за деца, лишени от родителски грижи е излишно усилие. Това коментира пред Дарик детският психолог Иван Игов по повод идеята на социалното министерство. Според него преди време властите са опитали да спрат агресията в училище чрез поставянето на камери, но това не се е случило.

„В системата на образованието идеята да се слагат камери по коридорите и в класните стаи се прави от няколко години. Има някакъв ефект, но той не е точно такъв, какъвто се очаквало преди това да се случи - да решат проблема с детското поведение. Те не го предотвратяват, по-скоро, когато се случи нещо, може да се върне назад записът и да се види къде какво точно се е случило", каза Игов.

На въпрос как би подействала камера на детската психика, като знае детето, че бива наблюдавано, той отвърна: „Децата много скоро забравят за камерите. Ако се сложат камери в спалните помещения, това вече би противоречило на закона, защото би ограничило личното пространство. Което означава, че това е излишно усилие".