/ БТА
"Ние сме подготвени по темата, но на преден план Здравното министерство гледа на нещата в голям мащаб – на детското здравеопазване като цяло. Наред с решението за изграждането на такава болница ще предложим мерки, които да подобрят цялото детско здравеопазване". Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на брифинг след среща с протестиращи родители срещу намерението на държавата да използва недовършения строеж в двора на Медицинска академия за изграждане на Националната педиатрична болница.

По думите му от Здравното министерство са наясно с тази ситуацията. "Изненадах с, че има протест пред МС", заяви Кацаров.

Родители на протест за Националната детска болница, министри ще се срещнат с тях

"Не всички деца ще могат да се лекуват в тази болница и това не значи, че като се изгради нова болница тук, ще закрием всички педиатрични отделения в страната. Ние полагаме усилия те също да бъдат в добро състояние и лекарите, които работят там да получават полагащото им се възнаграждение, уважение и статус в системата на здравеопазването. Затова едно от първите неща, които предложих, е да бъдат коригирани цените на медицинските дейности", добави здравният министър.

"От министерството можем до няколко дни да издадем виза за проектиране на нова сграда, която да бъде висока 20 м", коментира темата министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова

"От 6 месеца очакват Регионалното министерство да им съдейства за подробен устройствен план, че съществува старата недостроена сграда. Няма как в един действащ план да се появи стара сграда", подчерта Комитова.