След разговор с Бойко Борисов ген. Стоян Тонев подаде оставка
След разговор с Бойко Борисов ген. Стоян Тонев подаде оставка / снимка: БГНЕС, архив
След разговор с Бойко Борисов ген. Стоян Тонев подаде оставка
78253
След разговор с Бойко Борисов ген. Стоян Тонев подаде оставка
  • След разговор с Бойко Борисов ген. Стоян Тонев подаде оставка

Ден след като поиска прокуратурата да го разследва за нарушения във Военномедицинска академия, бившият директор на Военната болница ген. Стоян Тонев подаде оставка като председател на парламентарната здравна комисия и като народен представител от ГЕРБ. Това се случи след разговор с премиера Бойко Борисов, който по-рано през деня обяви в социалните мрежи, че Тонев трябва да напусне в случай, че вината му се докаже. По информация на Дарик радио обаче бившият болничен директор е подал оставка, без да са му я поискали. Скандалът около ген. Стоян Тонев се разпали, след като одит на Министерството на отбраната във Военномедицинската академия откри, че докато той е управлявал Военната болница, на нейна територия е действала частна фирма, натрупвайки милиони загуби за сметка на ведомствената болница.

Информацията, че Тонев е подал оставка, бе съобщена от пресцентъра на политическа партия ГЕРБ. Днес по обяд премиерът Борисов оповести в социалната мрежа, че Тонев отрича да е извършвал злоупотреби като директор на Военномедицинската академия. В такъв случай решението на Изпълнителната комисия на управляващата партия било да изчака резултатите от проверките на Сметната палата и на главния прокурор по случая. В зависимост от тях трябвало да се вземе решение за бъдещето на Стоян Тонев.

„Ако се докаже неговата вина, то единствената мярка, която може да се предприеме, е Тонев да напусне парламента или да не е депутат от ГЕРБ", споделя Борисов в мрежата.

Няколко часа по-късно става ясно, че Тонев е подал оставка. В мотивите си той посочва, че е задължен да се оттегли от парламента поради засиления обществен интерес. Според него по този начин ще бъде гарантирано независимото разследване на Прокуратурата и на Сметната палата. Тонев е убеден, че само така името му ще бъде изчистено и ще бъде запазен авторитетът на най-голямото българско здравно заведение.

По информация на Дарик нарушения, извършени по време на управлението на болницата от Тонев не са доказани, а оставката е подадена без да му е искана.

В молбата си до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, Тонев заявява:

„Поради засиления обществен интерес съм задължен да се оттегля от парламента. Уверен съм, че по този начин ще бъде гарантирано независимото разследване на компетентните органи (Прокуратура и Сметна палата). Още вчера сезирах лично главния прокурор и председателя на Сметната палата, като настоях за извършването на пълни проверки. В писмата си до прокуратурата и Сметната палата настоявам да се установи законността на управлението и за начина на сключване на договори на ВМА - София за периода от 28 август 2002 г. до 1 януари 2015 година. Уважаема г-жо Цачева, смятам, че само по този начин може да бъде запазен авторитета на най-голямото българско здравно заведение с национално значение и с особено значение в случай на война и природни бедствия, както и да бъде изчистено името ми", посочва още в мотивите си за оставката ген. Тонев.