След като почти цяла България беше обхваната от сериозни снеговалежи, виелици и навявания през съботния ден, в неделя сутрин се събудихме с много студено време и температури от -4 до -9 и -10 градуса, но пък със слънце на места. До обяд облачността ще се разкъса и ще намалее почти навсякъде и над по-голямата част от страната през деня ще е предимно слънчево. Ще продължи да духа до умерен вятър. 

Тази нощ в София са извършени обработки с разпръскване на смеси срещу заледяване и почистване на сняг от улици и булеварди, по които се движи градския транспорт във всичките 24 района на Столичната община, както и основни и вътрешно-квартални улици в районите „Искър“, „Възраждане“, „Оборище“, „Средец“, „Лозенец“, „Триадица“, „Младост“ и др.Това съобщиха от пресцентъра на Столичната община (СО) в информация за обстановката в София към 7:30 ч. днес.

Обработена е общинската пътна мрежа в районите Панчарево, Люлин, Банкя, Нови Искър, също и Южната дъга на софийския околовръстен път. Към този момент фирмите, ангажирани със зимното почистване на града, продължават обработки с разпръскване на смеси в Слатина, Надежда, Връбница, Подуяне и Изгрев. През деня работата ще продължи по почистване на тротоари и пешеходни пространства. В готовност са 216 снегопочистващи машини

Във Витоша е извършено опесъчаване и бутане на снежна маса на пътища „Бояна“ – местност "Златни мостове" и „Драгалевци“ – хижа „Алеко“. През деня ще се допускат автомобили с поставени вериги, а в интервала от 11:00 до 14:00 ч. не се разрешава движението на коли по планинските пътища. 

В момента градският транспорт се движи навсякъде и изпълнява обичайните си маршрути. До планината Витоша се движат автобусни линии 63 и 66. 

Екипите на Столичния инспекторат следят обстановката  и контролират дейностите на почистващите фирми. Аварийните екипи на общината са на терен и извършват обходи в града. 

През деня температурите ще бъдат ниски. От СО напомнят на етажните собствености, търговски обекти и офис сгради да почистят пространствата пред съответните си сгради. Шофьорите да използват автомобилите си оборудвани за движение при зимни условия и да карат внимателно със съобразена скорост.

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Настилките са обработени, но шофьорите трябва да карат внимателно и да спазват правилата за движение. На автомагистралите и първокласните пътища няма въведени ограничения. За това информираха от Агенцията "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Проходът Превала временно е забранен за движението на моторни превозни средства над 12 тона с ремаркета и полуремаркета. 

До 17:00 ч. днес в област Враца е въведена временна забрана за движение на тежкотоварни камиони над 12 тона по републиканската пътна мрежа на територията на областта. Тежкотоварните автомобили могат да преминават по пътя II-15 Враца – Ферибот Оряхово и пътя II-13 Плевен – Бяла Слатина – Борован. Движението по двете пътни артерии трябва да се осъществява задължително с вериги, напомнят от АПИ.

Днес 45 машини обработват трасетата, където е необходимо. През изминалото денонощие 803 снегопочистващи машини разчистваха пътищата от републиканската мрежа, посочват още от пътната агенция. Приоритет при снегопочистването са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласните и второкласните пътища и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България. Превантивно настилките се обработват с химически вещества, сол и пясък, за да се намалят предпоставките за заледявания и хлъзгавост при падане на температурите.

enlightenedШофьорите да тръгват на път с готови за зимни условия автомобили, да карат с повишено внимание и съобразена скорост, да не предприемат резки маневри, да спазват необходимата дистанция, както и да не изпреварват снегорините, съветват от АПИ. Актуалната пътна обстановка може да се следи на интернет страницата на АПИ – www.api.bg. Информация може да се получи и на телефон 0700 130 20

В област Стара Загора пътната обстановка e спокойна, съобщи дежурният оператор в Областното пътно управление - Стара Загора. На терен са работили общо 35 машини, които са почиствали и опесъчавали. Пътните настилки са заснежени и обработени.

Температурата на прохода Шипка е минус осем градуса, пътната настилка е заснежена и обработена, а видимостта е добра. На другия старопланински проход в област Стара Загора - Хаинбоаз, пътната настилка е частично заледена и обработена, видимостта също е добра. Температурата е минус четири градуса.

На автомагистралите „Тракия“ и „Марица“ настилките са мокри, а видимостта е добра. Температурите са от нула до плюс два градуса. Няма данни за закъсали автомобили или затруднения в придвижването. От ОПУ - Стара Загора призовават водачите да бъдат подготвени за зимни условия и да шофират с подходящи гуми.

Спокойна е пътната обстановка в област Търговище след снеговалежите вчера. В региона няма затворени участъци. Пътищата са мокри, почистени и обработени, каза дежурният в Областното пътно управление (ОПУ) в Търговище. През нощта общо 17 машини са работили на терен в обработването на настилките. Няма заледени участъци и навявания. Снеговалежът спря късно снощи. Образувалата се снежна покривка е между 10 и 15 сантиметра. Най-голяма е тя в община Омуртаг. Днес времето е ясно, слънчево, духа слаб до умерен вятър. Температурите са от минус два до два градуса. Няма сигнали за произшествия на територията на областта. От ОПУ призовават водачите да се движат със скорост, съобразена с пътните и метеорологичните условия.

На територията на област Хасково всички пътища са проходими при зимни условия. Няма затворени отсечки или въведени ограничения по републиканската пътна мрежа, съобщиха дежурните от Областното пътно управление (ОПУ). Снежната покривка в региона е между два и пет сантиметра. Най-дебела е в общините Тополовград и Ивайловград. Миналата нощ 41 машини са обработвали настилките. Тази сутрин между 05:00 и 8:00 ч. броят им бе 12, уточниха от ОПУ. От там увериха още, че шосетата са обработени със сол и опесъчени. Магистрала "Марица" е почистена. Няма получени сигнали за населени места без електрозахранване вследствие на аварии по електропреносната мрежа на територията на областта и бедстващи хора по малките населени места, казаха от пресцентъра на областната администрация.

Проходими при зимни условия са пътищата от републиканската пътна мрежа в област Кърджали, каза областният управител Никола Чанев и допълни, че в региона няма въведени ограничения поради усложнена обстановка. Всички настилки са обработени със сол и пясък. По думите му през днешния ден ще продължи обработката на настилките, ще бъдат чистени спирки и крайпътни отбивки. Снежната покривка при вчерашния снеговалеж е достигнала 10 – 15 см по високите части. Сняг е валял до малките часове на днешния ден, а над 30 снегопочистващи машини са обработвали републиканската пътната мрежа.

В Ямболско републиканските пътища са обработени и проходими при зимни условия. Няма затворени участъци. Временно е затруднено движението в участък от пътя между селата Чарган и Могила, заради аварирал тир. Трафикът се регулира от пътна полиция, съобщи директорът на Областното пътно управление инж. Галин Костов. През нощта машините са работили на терен. Няма заледени участъци и навявания. Почистен е 35-километровият участък от автомагистрала „Тракия“ на територията на областта. Преминаването през граничен пункт „Лесово“ за тежкотоварни и леки автомобил се извършва без затруднения, каза още той.

Пътищата в община Петрич са проходими при зимни условия и няма данни за проблеми към момента, каза заместник-кметът Минка Салагьорова и обясни, че фирмите, с които имат договори за поддръжка, са пуснали всичките машини, описани по договор. Към момента, в града, освен почистването на улиците с машини, от общинското предприятие „Озеленяване“ и от сметосъбиращата фирма почистват и тротоарите, каза Салагьорова.

Заради обилния снеговалеж вчера в Благоевградско бяха въведени ограничения през проходите Предел и Попови ливади. Във връзка със силния снеговалеж около 50 снегопочистващи машини бяха на терен в областта, по информация от Областното пътно управление. 

Като цяло условията за ски спорт и туризъм в планините са добри, при спазване на правилата за придвижване в зимната планина, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС). Пистите по курортите са обработени, съоръженията работят. В Банско информацията е за облачно време. Времето е тихо, но по високите части има слаб до умерен вятър. Температурите са между минус 5 и минус 12-13 градуса. От ПСС напомниха, че хората, които предприемат преходи, не бива да надценяват възможностите си, както и да не подценяват планината. ПСС няма регистрирани инциденти през последното денонощие.

Интензивен е трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове с Румъния "Кардам", "Дунав мост Видин" ,"Никопол"  и "Оряхово" на изход за товарни автомобили, съобщиха от Главната дирекция "Гранична полиция" - МВР, в информация за граничните пунктове към 06:00 ч. тази сутрин.

Интензивен е и трафикът на граничния пункт "Капитан Андреево" на изход за товарни автомобили на границата с Турция. На границата с Гърция трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове. През граничните пунктове "Маказа", „Златоград“ и „Ивайловград“ могат да преминават само леки коли и микробуси.

На границата със Сърбия трафикът е нормален на всички гранични пунктове. На ГКПП "Калотина" се извършват строително-монтажни дейности във връзка с договор за реконструкция и модернизация. Те налагат временно стесняване на пътните платна и реорганизация на движението на преминаващите превозни средства. През празничните дни пътуващите с леки автомобили следва да имат предвид, че временната организация на движението преди и в зоната на граничния пункт може да удължи времето за преминаване.
На границата с Република Северна Македония трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.
НИМХ, БТА