4 акта за неносене на маски са съставени в парковите пространства в София. Това съобщи пред NOVA комисар Радослав Стойнев, директор на "Охранителна полиция" към СДВР.

Тази сутрин ограничителните ленти са били скъсани.

Официално: Вдигнаха забраната за посещения на паркове

"Когато забележим нарушение, първо предупреждаваме гражданите. В повечето случаи те се отнасят с респект и веднага отстраняват нарушението. Тогава не прибягваме до налагане на санкции. Като цяло на територията на София през вчерашния ден са съставени 63 акта, 49 от които са за липса на на предпазни средства", обясни той.

Комисар Стойнев обясни, че вчера около 21:30 ч. обстановката в парковете е била нормализирана. Хората са били изведени от тях. Правят се периодични обходи, но няма възможност да има служители на реда на всички алеи и подстъпи към парковете, уточни той.

"Разчитаме на съвестното отношение на гражданите и на спазване на противоепидемичните мерки", коментира директорът на "Охранителна полиция" към СДВР.

След падане на забраната: Първа разходка в парка за много семейства (СНИМКИ)

По думите му, има и посетители в парковете, които не са запознати с допълнителните постъпки за отварянето на парковете.

Комисар Радослав Стойнев обясни, че от началото на противоепидемичните мерки в столичния квартал "Факултета" са съставени 6 акта. Те са за неносене на маски. Има и едно нарушение на карантинните мерки. За него е образувано досъдебно производство. Имало е сигнал за още едно такова. Направена е проверка, а резултатите от нея са подадени към компетентната прокуратура.

Фандъкова: Ако се справим добре с парковете, ще мислим и за Витоша

„Жителите на кварталите „Факултета“ и „Филиповци“ много търпеливо спазиха всички предпазни мерки, въпреки провокациите и чувството за несправедливост. Координираните действия на Столичната община, на районната администрация „Красна поляна“, на РЗИ, които се включиха в изследването, и в по-бързото вдигане на карантината облекчи положението в двата квартала“, обясни Зорница Стоичков, социален работник от фондация „Здраве и социално развитие“.
nova.bg