След европроекта на „Пайнер предлагат програма за развитие на културния вкус на българите
След европроекта на „Пайнер предлагат програма за развитие на културния вкус на българите / снимка: DarikNews.bg, архив
След европроекта на „Пайнер" предлагат програма за развитие на културния вкус на българите
60493
След европроекта на „Пайнер" предлагат програма за развитие на културния вкус на българите
  • След европроекта на „Пайнер" предлагат програма за развитие на културния вкус на българите

В България да се приложи програма за развитие на културния вкус на аудиторията - тази идея дойде в отговор на новината, че попфолк телевизия „Планета" има одобрен проект, по който ще получи близо 2 млн. лева евросредства. В интервю за Дарик председателят на Обсерваторията по икономика на културата Диана Андреева обясни, че подобна програма за възпитание на вкуса на българите може да бъде финансирана също с пари от ЕС.

Според Андреева големият пропуск на последните две правителства е липсата на анализ за това как европейските средства да бъдат насочвани към тези сфери от културата ни, за които няма достатъчно пари в хазната или за които пазарът не може да гарантира достатъчно частни средства. Европейските средства могат и трябва да служат като един буфер, като вид допълваща субсидия за устойчиво развитие на наистина българската култура, смята Диана Андреева.

Основно ОП „Регионално развитие" отпускала средства за култура

Тя напомни, че българската култура като сектор е все още с най-ниските възнаграждения, въпреки увеличението в бюджета за 2013-та. „За много от дейностите не достигат средства и културата в тази си висока част - високохудожествена култура, трудно оцелява на пазара", коментира председателят на Обсерваторията по икономика на културата.

Затова и според Диана Андреева смята, че парите по програма „Конкурентоспособност" трябва да отиват в дейности, които трудно издържат на пазара. „Все пак трябва да се зададе и един предварителен критерий - нещо, което не е направено", допълни обаче тя. И уточни, че по този начин - с ясен критерий и приоритет, по естествен път ще отпадат дейности като попфолка например.

До момента сектор „Култура" се е възползвал най-вече от програма „Регионално развитие", с помощта на която се ремонтират театри и културни центрове. Доста средства дойдоха по тази програма, подчерта Андреева.

С европари да се финансира програма за развитието на аудиторията

Тя обаче лансира идеята с помощта на Европейския социален фонд и програмите, за които отговарят социалното и образователното министерство, да бъде създадена програма за развитие на аудиторията. „Това е една липсваща програма и политика в последните 20 години - от най-ранна възраст през целия живот да продължава развитието на аудиторията, защото тогава няма да имаме подобна болезнена дискусия защо попфолка получа евросредства или не", коментира още Диана Андреева.

„Тази липсваща политика, която да изгражда и надгражда този вкус сред деца, ученици и студенти, доведе до навлизането на чалгата и попфолка. Когато не достигаха и още не стигат средствата за българската култура, и няма такива политики за развитие на аудиторията, трудно може да се пресече инвазията на чалгата", посочи председателката на Обсерваторията по икономика на културата.

Културната общност също била пасивна, случилото се е урок

Според нея тази програма за развитието на аудиторията би могла да обърне нагласите и разбира се след време да даде резултати, така че човек да не предпочита да си включи телевизора с попфолк, а да отиде на филхармоничен концерт, на театър или да гледа българско кино.

Диана Андреева посочи обаче, че и културната общност е пасивна. „Случилото се трябва да бъде урок за всички, които сме в областта на културата - по-изкъсо да следим и да настояваме всички културни дейности да бъдат включвани по определени оси в европейските програми, за да не изпада високата култура като дейности от евросредствата", обясни тя.

„Просто ние отказахме нашата аудитория от културни дейности, отблъсквайки я по някакъв начин, защото не положихме усилия да изграждаме нейният вкус в последните повече от 20 години", коментира още пред Дарик Андреева.