След 20-часова блокада събориха само два незаконни павилиона в Несебър
След 20-часова блокада събориха само два незаконни павилиона в Несебър / Пресцентър Община Несебър
След 20-часова блокада събориха само два незаконни павилиона в Несебър
34707
След 20-часова блокада събориха само два незаконни павилиона в Несебър
  • След 20-часова блокада събориха само два незаконни павилиона в Несебър

Несебър беше блокиран почти през целия ден от недоволстващи срещу събарянето на незаконни постройки в стария град. Стотици излязоха още снощи, за да предотвратят влизането на машините, стигна се и до сблъсъци с полицията. Четирима души попаднаха в ареста.

20 часа след началото на протеста само два незаконни павилиона бяха съборени в стария Несебър. От дирекцията за Национален строителен контрол съобщиха, че останалите шест къщи с достроени етажи засега остават, защото се чака решение от Административния съд в Бургас по жалбите на собствениците им.

Тази сутрин стана ясно, че са входирани отново седемте искания за отмяна на заповедите за събаряне на незаконните обекти. На 16 ноември компактна група от представители на полиция, ДНСК, протестиращи и община ще се съберат в кабинета на кмета на Несебър Николай Димитров, за да търсят изход от ситуацията. Според юристи каквото и да е решението на Административния съд в Бургас, то няма да спре принудителното премахване на постройките, а само ще го отложи във времето.

Около 100 несебърлии се събраха на протест, продължил повече от 20 часа пред портите на стария град. През днешния напрегнат ден се стигна няколко пъти до сблъсъци между протестиращи и демонстранти, обсадили провлака. Полуостровът бе атакуван и по море от два катера със затворници, които успяха най-накрая да стигнат до нарочените за събаряне павилиони. Директорът на Областната дирекция на полицията Милен Димитров не потвърди официално атаката, но и не отрече засадата по море. „Направихме всичко, за да си свършим работата", коментира за Дарик Милен Димитров.

Миналата седмица Дирекцията за национален строителен контрол издаде заповед за събаряне на постройките между 15 ноември и 15 декември 2010 г.