Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков откри новопостроения участък Буховци – Белокопитово от автомагистрала „Хемус”.

МРРБ


Церемонията се състоя от 11:30 часа в началото на новия 16,3-километров участък при пътен възел „Буховци-север“. Участие взеха и заместник-министър Захари Христов и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Иво Иванов. Министърът връчи двете разрешителни - за ползване на участъка от магистралата и за пътния възел „Буховци – север“, на Иво Иванов и пожела безаварийно движение и добра поддръжка на пътищата, включително и през зимния период.

Новият участък е с големи 16,3 километра. Изпълнител на строителството на обекта е ДЗЗД „Хемус-16320“. Строителният надзор е осъществен от ДЗЗД „Консултанти Хемус 2 - 2016“.

"Крайният срок за изпълнение на строително-монтажните работи на 16 км участък от магистрала "Хемус" между пътните възли "Буховци" и "Белокопитово", на територията на областите Търговище и Шумен, беше краят на ноември 2021 г.

Шишков: Една фирма стои зад проблемен участък на „Тракия“ и ремонта на жълтите павета

„Всички проблеми с проектирането и бъдещето строителство на „Хемус“ имат своето решение. В момента имаме абсолютно точни решения за всеки проблем“, каза министърът пред медиите. Той поясни, че за 4 и 5 лот, където има одобрен подробен устройствен план, има извършено отчуждаване от предишния служебен кабинет. За съжаление, е установено незаконно строителство. „Има подготвен текст за изменение в Закона за устройство на територията, който да ни даде възможност да бъде регламентирано изпълненото незаконно строителство, за да бъде продължен строежът. Надявам се, че ако Народното събрание одобри този текст, за 4 и 5 лот ще има възможност да бъде започнато строителство веднага“, категоричен бе Шишков. 

За 6-ти лот в момента се завършва отчуждаването, т.е строителството също ще може да бъде започнато. Уточнено бе, че 4, 5 и 6 лот обхващат трасета от Плевен до Велико Търново. 

Министърът обясни, че от Търговище до Велико Търново – по лот 3, има проблеми с трасето. „Има решение по въпроса, включително за завършване на лот 9, на част от него се намираме и в момента, обясни министърът. Разговаряно е с кмета на Търговище Дарин Димитров да бъде решен проблемът.

Според министъра, 7, 8 и 9 лот ще бъдат разделени на три подучастъка, така че за двете критични точки ще се направи нов проект. Става дума за трасе между Търговище и Велико Търново, където са се появили проблеми с ловно стопанство и складове с боеприпаси. За останалата част ще могат да се одобряват подробни устройствени планове и да се започне строителство в най-кратки срокове, каза Шишков. 

Министърът изрази надежда, че напролет ще е готово цялото трасе с изключение на двата подучастъка от 7 и 8 лот, за да се създадат условия да се стартира със строителството на АМ „Хемус“ през следващата година ударно. Двата проблеми участъка ще бъдат заобиколени, за да се проектират другите трасета веднага и да може да започне максимално бързо строителство.

По думите на министър Шишков, за „магистрала „Хемус“ са раздавани доста пари авансово. Сега ще се търсят възможности тези пари да бъдат използвани за последващо строителство. 

Новият 16 км. участък е предвиден за скорост 120 км/час. Той е по-тесен, проектът за него е одобрен преди 2-3 години, припомни министърът. Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Иво Иванов увери, че е поставена хоризонтална и вертикална маркировка, както и че участъкът е осветен. 
По думите на министъра, има малка неразплатена сума към строителите – около 19 млн. лв. Парите, обаче, ги има в бюджета.

МРРБ

Покана за събитието имаха и областните управители на Шумен – проф. Христо Христов, и на Търговище – Станимир Парашкевов, кметове на населени места от района и представители на браншови организации.
БТА