/ БТА
Министърът на правосъдието Атанас Славов заяви, че България невинаги съответства на практиката на Съда на Европейския съюз (ЕС) и Европейския съд по правата на човека. Той коментира темата по време на конференцията „Задължителната сила на решенията на Европейския съд по правата на човека и на Съда на Европейския съюз за националните съдилища“, която се провежда в София. 

Министърът отбеляза, че двете съдилища са важни, защото поддържат реда и гарантират това, което конвенции и договори са регламентирали. Според министър Славов тези съдилища са важни за България, защото участват в развитието на правния ред.

„Стандартите, които установяват за правовата държава и правата на човека, помагат на националните правни системи да се адаптират в този променящ се международен и европейски правен ред“, каза Атанас Славов.

Конференцията е под патронажа на председателя на Конституционния съд на Република България Павлина Панова и е организирана от Центъра за обучение на адвокати „Кръстьо Цончев“ с подкрепата на Посолството на Кралство Нидерландия в България. На събитието присъстват председателят на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) Ивайло Дерменджиев, заместник-ръководителят на мисията на Кралство Нидерландия Юриен ван дер Хорст, председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова, омбудсманът Диана Ковачева, представители на Висшия съдебен съвет, адвокати и други.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Никол Николова/БТА