Слави Бинев ще оглави комисията за спорта, а проф. Борисов - комисията по култура в НС?
Слави Бинев ще оглави комисията за спорта, а проф. Борисов - комисията по култура в НС? / снимка: БГНЕС, архив

След като подаде оставка като председател на парламентарната комисия по култура и медии на 12-ия ден от избора му днес, Слави Бинев ще оглави постоянната комисия по младежта и спорта на Народното събрание. Това съобщава "24 часа", като се позовава на отлично осведомени източници.

Бившият ректор на УНСС, а сега депутат от АБВ проф. Борислав Борисов ще поеме комисията по култура и медии вместо Бинев. Представители на управляващите групи в парламента се събрали неофициално, за да измислят как да излязат от нестихващите протести на гилдиите заради Бинев. И взели политическо решение да разменят Бинев и Борисов. В момента професорът оглавява комисията по младежта и спорта.

Предложението за размяната лансирал председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, разказали източниците.

Очаква се размяната на шефските места в двете комисии да мине през пленарната зала още утре.

Утре и Съветът за електронни медии ще се занимае с Бинев, след като получи жалба от депутата още в петък. С него Бинев се оплаква от обществените медии, които по думите му водели кампания срещу него. Липсвала равнопоставеност - неговата гледна точка не се чувала в обществения ефир за сметка на нападките срещу него. СЕМ е поръчал мониторинг на БНТ и БНР, за да провери верни ли са обвиненията на Бинев.