Слави Бинев иска оставката на Иван Желев
Слави Бинев иска оставката на Иван Желев / netinfo

Слави Бинев, чиято архонтска титла не бе призната от Светия синод на БПЦ, поиска оставката на Иван Желев - директор на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет - заради това, че Желев злепоставил България. Бинев каза това в предаването „Пропаганда” на Дарик и допълни:

Истината е, че нещата около мен се развиха, защото един човек сгафи жестоко и по всякакъв начин иска да обърне проблема към мен. Човекът е проф. Иван Желев, който в прав текст обиди един от най-уважаваните кардинали на Ватикана, обявявайки го за педофил. Мен може да ме нарече както си иска, но в дипломатичния език това е равнозначно на подаване на оставката и извинение от името на държавата. По този начин този човек ни вмъкна в един световен скандал, в който намеси името на България. И по всякакъв начин се опитва в момента да се измъкне, препращайки проблема на друго място, измивайки ръцете си като Пилат Понтийски и е готов да включи всички лостове на властта, която ние сме му дали, като хора, като избиратели. По всякакъв начин се опитва да намери варианти да се измъкне от това положение, в което сам се постави.

На въпрос дали е платена титлата му на архонт Слави Бинев отговори, че това е един обет за служение към определена митрополия и това, което трябва да се направи не е свързано само с пари. Истината е, че най-малкото нещо, което може да направи човек, е да даде пари. Аз съм помагал, помагам и ще продължавам да помагам на църквата, каза още той.

На 7 януари в нарочен ритуал на Българската православна църква, воден от негово високопреосвещенство Верейския владика Галактион в Рим, бизнесменът Слави Бинев получи най-високо благородническо звание и аристократичен титул – архонт.