Славчо Босилков: ДОТИ и ДОИ трябва да се контролират взаимно
Славчо Босилков: ДОТИ и ДОИ трябва да се контролират взаимно / cнимкa: Sofia Photo Agency

ДОТИ и ДОИ трябва да са ви системата на МВР и ДАНС. Основното е двете служби взаимно да се контролират, „без да знаят какво прави другия”, за да са ефективни. Това каза бившият главен секретар на МВР Славчо Босилков в предаването „Денят” по Дарик.

Той отбеляза, че първоначално е приветствал формирането на ДАНС, но след това политически лидери са дублирали функциите на агенцията с полицейските служби. „Така се получава елитарна служба и се губи равнопоставеността, която е принцип в демокрацията”, отбеляза той.

Босилков определи разговорите за реформи днес като „откъслечни акции на парче”. "За реформи започна да се говори едва на третата година от управлението на тройната коалиция. За мен е нормално, щом се предлагат реформи, за тях да се съобщи още в началото на управлението", каза бившият главен секретар. „Сега говорят за извеждане на повече полиция на улицата. Това не решава нещата, а задълбочава неефективността в службите”, допълни той и отбеляза още, че „проблемът с корупцията не е в КАТ, а в изтичането на оперативна информация от полицейските служби.”

Босилков отбеляза още, че "в основата на организираната престъпност стои икономическата престъпност, а при новите структури никъде не се говори за "Икономическа полиция". Според него е необходимо изграждане на концептуална база за целия сектор на национална сигурност. „Има основни принципи, на които трябва да бъдат изградени отношенията. Това е ясно изразена функция и те не трябва да се припокриват”, съобщи той.

На въпрос нужно ли е главните секретари да имат заместници Босилков отговори, че дори и да няма такива, главният секретар си създава „нещо като професионален кабинет” от директорите на национални служби.

Босилков отказа да коментира дали решението на Румен Петков да се откаже от депутатския си имунитет е ход за пред Европейската комисия, но отбеляза, че това скоро ще си проличи.

Според Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи, мястото на ДОТИ и ДОИ е в МВР. В коментар в предаването „Денят” той отбелязва, че „цялото разследване се извършва в МВР, а тези две служби трябва да обслужват хората, които се занимават с разследването”.