Слагат камери в патрулките
Слагат камери в патрулките / netinfo

Катаджиите няма да изчезнат от пътищата с промените в Закона за МВР, каза в предаването „Денят” на Дарик Марин Раковски от КАТ „Пътна полиция". Той добави, че ролята на пътните полицаи е не само да събират глоби, а и да се грижат за безопасността на движението.

Контролът за движението по пътищата може да бъде общ или изборен с използване на явни или не явни средства, т.е. негласен контрол. Този контрол се практикува в редица европейски страни. В Германия и Австрия такъв контрол се осъществява по автомагистралите. В Българияима негласен контрол, но той е по-нисък като степен и размер от явния и демонстративен контрол, заяви Раковски.

Трябва да има контрол, който е безпристрастен, контрол, в който няма да има взаимодействие между контролен орган и нарушител, заяви Раковски.

Автоконтрольори и служители на КАТ „Пътна полиция” и тези, които са натоварени да осъществяват контрол и с тяхната дейност допринася в определен участък аварийността да бъде намалена и то драстично, разбира се, си заслужава да бъдат възнаградени с премии.

На въпрос по повод внесения законопроект от независимите депутати Минчо Христов и Стела Банкова, в който се предлага всяка полицейска кола да бъде оборудвана със съответната техника, с която да се заснема как си вършат работата униформените, Раковски каза, че няма нищо лошо да има контрол, защото както има контрол към участниците в пътното движение, така трябва да има контрол и на пътните полицаи. Затова говорим и за изплащане на премии, заяви още Раковски.