Скъса сe дига на Марица при Генералово, хората в района не са застрашени
Скъса сe дига на Марица при Генералово, хората в района не са застрашени / GoogleEarth
Областният управител на Хасково: Скъса се дигата на левия бряг на Марица
49882
Областният управител на Хасково: Скъса се дигата на левия бряг на Марица
  • Областният управител на Хасково: Скъса се дигата на левия бряг на Марица

Скъсала се е дигата на левия бряг на река Марица при свиленградското село Генералово, предупреди областният управител на Хасково Ирена Узунова.

Няма опасност за населението на Капитан Андреево заради скъсалата се дига в района - на левия бряг на река Марица. Това съобщи за Дарик кметът Веселина Латунова.

Водата се движи към съседното село Генералово, но засега не е стигнала до крайните къщи, наводнени са само нивите в района, уточни кметицата на Генералово Сийка Димитрова. Скъсалата се дига е била ремонтирана преди години, но отново не е издържала, разказаха местните.

„Нищо общо няма с Капитан Андреево тази дига, защото посоката на водата е към съседното село Генералово. Водата тръгва надолу. Дигата е в самото начало на селото и водата не идва към нашето село, а към Генералово - то е застрашено. Дигата се скъса и преди години, при друго правителство. Направиха я с отпадъчни материали, но тя не е стабилна. Това за мен не е направена дига. Не един път се къса тази дига. Има наводнени дворни места", каза още кметът на Капитан Андреево Веселина Латунова.

Кметът на Генералово Сийка Димитрова каза, че засега положението в селото е спокойно: „Все още водата е достигнала само нивите, далече е от селото. При по-висока вода преди две години достигна до селото, може и този път да стигне. Хората се струпаха в селото, чули от медиите, че Генералово е наводнено, а няма такова нещо, дано и да няма. Предупредила съм хората от първите къщи на селото да се изнесат превантивно. Дано да няма поражения".