Скок в цената на такситата. Поскъпването идва след като Министерството на транспорта одобри увеличението на първоначалната тарифа. Новите цени ще влязат в сила до края на март.

Минималната и максималната цена за километър пробег се определят от общинските съвети, напомнят от Министерството на транспорта. С промяната в наредбата за таксиметров превоз те регулират нелоялната конкуренция в бранша, а той приветства новите цени.

„Това е един компромис - от два до три пъти минималната цена. Средно, както в София, така и в цялата страна, увеличението от всеки курс ще бъде с около 1 лев”, поясни председателят на Съюз „Такси” Кирил Ризов, цитиран от NOVA.

Сметките на бранша сочат, че работата сега е едва 30%, в сравнение с тази през миналата година. Тарифите на такситата обаче не са променяни от осем години.

„Правим това заради уважение към нашите клиенти, в условията на неотшумялата пандемия. Иначе, би трябвало да вдигнем с повече, ако говорим реално”, добави Ризов.

До три месеца таксиметровите шофьори в цялата страна трябва да пренастроят апаратите си спрямо новата първоначална тарифа. Клиентите обаче посрещат увеличението противоречиво.

На този етап не се обмисля увеличение на дневната и нощната тарифа, уверяват от таксиметровите компании.
NOVA