Скандалът с тефтерчетата на Златанов - в задънена улица
Скандалът с тефтерчетата на Златанов - в задънена улица / снимка: БГНЕС, архив

Прокуратурата е прекратила разследването по случая със записките на бившия шеф на комисията за конфискация на незаконно имущество Филип Златанов. Това съобщава в. „Дневник”

От обвинението пък отказаха да отрекат или да потвърдят тази информация. Проверката трябваше да установи кой стои зад инициалите Б.Б., Ц.Ц., И.Ф., които изплуваха от въпросните тефтерчета. При избухването на скандала в прокуратурата показаха избрани страници от тях.

Няма виновни за изчезналите тефтерчета на Филип Златанов

Инициалите пък съвпадаха с първите букви от имената на водещи политически фигури от предишното управление на ГЕРБ. По-късно тефтерчетата бяха изгубени от вещото лице Стефан Бенчев, и така и не се намериха.

През 2013 г., когато избухна скандалът, тихомълком прокуратурата раздели случая на две. В съда бързо беше внесено обвинение за неизпълнение на служебните задължения на Златанов, но само за три преференциално задвижени от него преписки. Като доказателства по делото не бяха предоставени тефтерите, а техните заверени копия.

По това дело Златанов беше осъден на две инстанции на три години и половина затвор.  От март във Върховния касационен съд отлежава и се бави окончателното решение по този случай.

Апелативният съд потвърди присъдата на Филип Златанов

По отделено разследване, което трябваше да установи кой точно стои зад инициалите, през есента на миналата година, прокуратурата реши да назначи експертиза, за да провери дали това е почеркът на Златанов.Така тефтерите се оказаха у вещото лице Стефан Бенчев и през ноември 2014 г. изчезнаха при странни обстоятелства от колата му.