Скандалът с турските опозиционери, които България върна на Ердоган, се разраства.
Свидетелски разкази, ексклузивно пред NOVA, опровергават версията на българските власти, че турците не са искали убежище у нас. От момента на предаването им информация за седмината мъже няма.

След кратък престой в бежански център, задържаните са били предадени на турските власти около 05:00 часа сутринта в събота.

МВР не уведомило Мая Манолова за връщането на 7 души на Турция

„Брат ми ми се обади от Русе и ме помоли да му изпратя снимка на личните документи, защото подават молба за убежище. Каза ми, че нямат проблем, защото са в България и ще подадат молба за убежище. Последно се чухме, когато ми каза, че ги карат към бежански център в България, а след това се обади от Одрин", разказва близък на един от екстрадираните.

„Трима от турските граждани са бивши служители на полицията, двама са учители. Те добре знаят законите. И на мен ми казаха, че ще се възползват от правото си да подадат молби за убежище. Аз добре знам, че те са интелигентни хора. Брат ми каза, че няма да ги върнат, защото писмено са подали молбите си за убежище", обясни мъжът пред NOVA.
През цялото време задържаните поддържат връзка с близките си и изпращат данни за местоположението си. От тях става ясно, че от 23:30 часа в петък до 05:00 часа сутринта в събота те са били в Любимец.

България върнала още 7 души, свързани с Гюлен, на Турция

„Последно те са били в Любимец. Брат ми каза, че бежанският център прилича на затвор", обясни близкият на един от екстрадираните.

От събота сутринта хората нямат връзка с близките си.

„Жена му постоянно плаче, не знае къде е. Детето - също. От 05:30 часа сутринта в събота нямаме връзка с него. Аз лично се опитвам да се свържа с адвокати в Турция, но никой не се наема да го защити, защото се страхуват от турската държава и не можем да получим никаква информация за него - защо е задържан, дали е задържан", допълва той.
Никой от близките не знае какво ще се случи със задържаните.

Източник: Nova.bg