Скандал във ВСС заради оставката на Иван Димов
Скандал във ВСС заради оставката на Иван Димов / снимкa: Sofia Photo Agency
Скандал във ВСС заради оставката на Иван Димов
22767
Скандал във ВСС заради оставката на Иван Димов
  • Скандал във ВСС заради оставката на Иван Димов

Отказът на Иван Димов, член на ВСС, да подаде оставка предизвика скандал във Висшия съдебен съвет. Това стана само седмица, след като той лично заяви, че ще я подаде заради контакти с Красимир Георгиев-Красьо от Плевен. Главният прокурор Борис Велчев призова ВСС да спре назначенията на магистрати, тъй като нямал доверие в него.

Още в самото начало на заседанието на ВСС Иван Димов заяви, че оставката е личен акт и ще изчака с подаването й, докато получи отговор от временната комисия и от самия съвет дали оставката му ще изчисти името му и това на съвета, защо комисията не го е потърсила, и дали имената на тримата членове на ВСС не са попаднали в скандала умишлено.

Другият замесен в аферата "Красьо" Пламен Стоилов се оплака, че е подложен на натиск да признае връзка с Красьо, каквато няма, и да подаде оставка.

Председателят на комисията във ВСС, която се занимава със скандала, Божидар Сукнаров разкри, че разговорите на Красьо с Иван Димов само за периода от март до юни са 33, от които девет пъти е звънял Димов.

Отказът на Иван Димов да подаде оставка предизвика скандал и бурен дебат в съвета - дали не само Иван Димов, а изобщо всички уличени в контакта с Красимир Георгиев трябва да подадат оставки.

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Грувев заяви, че е илюзия да си мисли, че оставките ще решат проблема, че Красьо е говорил само с магистрати и че всички, с които е говорил, ще подадат оставки.

Главният прокурор Борис Велчев заяви, че доверие във ВСС вече няма и той не трябва да извършва назначения, докато не се стигне до истината и доверието не се възстанови.

Министърът на правосъдието Маргарита Попова не присъства на заседанието.