/ БГНЕС
Областният управител отрече да има напрежение, но потвърди, че БСП дължи 200 хил.лв. за наем
Областният управител на София е начислил със задна дата недължими суми за наем на БСП за ползването на сградата на "Позитано 20" в София. Това съобщиха от левицата и допълниха, че ще си търсят правата в съда.

Малко по-късно областният обварител на София Митко Михайлов даде брифинг по темата. Той заяви: "Тиражираната в медиите интрига, че служебното правителство гони БСП от "Позитано" 20 е бездарен сценарий, част от предизборната кампания на ГЕРБ". И допълни: "Проблемът е създаден и завещан от предходното ръководство на областната администрация, назначено от ГЕРБ". 

По-рано през деня от пресцентъра на БСП обясниха казуса така: 

БСП отстоява принципите за върховенство на закона и правовата държава. Фактите по изнесения в публичното пространство казус са следните:

1. През 2019 г. НС прие поправки в Закона за политическите партии, съгласно които парламентарно представените партии и тези преминали бариера от 1% на избори се освобождават от заплащане на наем за помещенията, които ползват. (не коментираме дали този закон е добър или лош, той трябва да се спазва).
След обнародването му, БСП продължава да плаща само режиините разходи на сградата, както повелява зъконът.

2. В разрез с него и най-вече без да сме уведомени, за да можем да защитим правата си, Областният управител на София начислява със задна дата недължими суми за наем и с молба от 21.05.21 г. завежда дело №5646 в СРС.

3. Отново без да сме уведомени и зад гърба ни областният управител се снадбява с изпълнителен лист за сумата от над 200 000 лева.

4. За тези действия на областния управител сме информирани от заместник областния управител г-н Софрониев, които веднага след това беше уволнен без мотиви.

5. Веднага след като разбрахме, с писмо изх. №БСП-901 от 16.09.2021 г. сме информирали областния управител за нашата позиция, приложили сме необходимите документи, доказващи, че не дължим тези суми. До днес нямаме отговор.

"При тези факти, за нас остава единствената възможност да си защитим правата по съдебен ред", заявяват от БСП.

"Подобни кадрови назначения като това на областния управител на София, който не уважава законите на страната, хвърлят сянка върху заявеното от служебния кабинет намерение за прозрачност и законност в решенията и действията му. Те злепоставят правителството и президентската институция", се казва още в позицията. Според левицата "бързото и решително отстраняване на такива хора от заеманите постове би довело до утвърждаване авторитета на институциите".

Областният управител Митко Михайлов призовава политическите лидери да не стават подгласници в този сценарий. "Нищо не грози дейността на БСП и централата на "Позитано" 20. За да изясним ситуацията и да намерим решение на казуса, поканих и очаквам среща с ръководството на БСП още днес. В подобна ситуация са и други политически партии. Няма да отговарям на въпроси, защото предстоят и други срещи, каза още Михайлов". Той потвърди обаче че БСП дължи 200 хил.лв

По-рано през деня от президентската институция също излязоха с официална позиция относно тиражирана в публичното пространство информация, че БСП ще бъде изгонена от партийната централа.

„Във връзка с поредната дезинформация, тиражирана в медиите, прессекретариатът на президентската институция уточнява, че твърденията, че БСП ще бъде изгонена от партийната централа са целенасочена манипулация и част от предизборната кампания“, посочват в съобщение до медиите от „Дондуков 2“.

Изказването е във връзка с медийни публикации, че изпълнителен лист срещу БСП заради неплатени наеми за партийната централа на "Позитано" 20 е успяла да получи държавата дни преди началото на предизборната кампания. Решението дори давало възможност на областната управа на София да изгони социалистическата партия от имота, което лансираха редица сайтове като предстояща стъпка. Това бе опровергано веднага от назначения от служебното правителство областен управител на София Митко Михайлов.

Очаква се Михайлов да даде брифинг за медиите в сградата на областната администрация. Той ще се състои преди срещата на областния управител с представители на Българската социалистическа партия. 

Последва и позиция на идейно-политическото обединение в БСП Платформа "Социализъм XXI век". В отворено писмо, изпратено до председателя на БСП Корнелия Нинова, се казва: "Цял ден в понеделник, 4-ти този месец, се въртя "новината", че служебното правителство, разбирай Румен Радев, безпардонно гони БСП от централата на "Позитано" 20 - вместо ръководството да си признае, че безхаберно е проспало процедурата за безплатно ползване на сградата и сега партията дължи стотици хиляди лева на хазната". 

От вътрешната опозиция в БСП коментират, че "продължава абсурдната процедура "по устав" за издигане на кандидатури за президент и вицепрезидент по места". "Вместо да се престане с тази недостойна игра и еднозначно да се заяви пълна подкрепа за Румен Радев и Илияна Йотова в момент, когато става ясно, че борбата за поста президент на Републиката ще е изключително изострена", допълват от "Социализъм XXI век".